Conflictul sino-japonez poate cauza scaderi economice cu repercusiuni globale

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 17:42
2260 citiri
Conflictul sino-japonez poate cauza scaderi economice cu repercusiuni globale

Prezentul conflict dintre China si Japonia este cel mai grav din 2005 si pune in pericol atat schimburi comerciale de peste 340 de miliarde de dolari, cat si stabilitatea politica a celor doua tari.

China este cea de-a doua economie a lumii, iar economia Japoniei ocupa locul trei. Mai mult, China este cea mai importanta piata de desfacere pentru produsele japoneze, in timp ce Japonia reprezinta cel de-al patrulea importator ca marime pentru produsele chineze.

Decizia guvernului nipon de a cumpara insulele Diaoyu/Senkaku, care sunt revendicate de China, a provocat un val de indignare si violente in aceasta tara, in contextul in care, marti, s-au comemorat 81 de ani de la Incidentul Manciurian, in urma careia armata japoneza a invadat si ocupat China.

Companiile japoneze, serios afectate

Pe langa atacarea Ambasadei Japonei, protestatarii chinezi au vandalizat mai multe magazine ale firmelor japoneze, inclusiv cele ale Panasonic, majoritatea inchizandu-se odata cu inceperea protestelor. Si Toyota, Nissan sau Honda si-au inchis fabricile, iar o parte din cursele aeriene intre cele doua tari au fost anulate.

Ca urmare, mai multe din companiile nipone prezente in China au avut scaderi la bursa intre trei si sase procente in aceasta perioada, relateaza Bloomberg.

"Relatiile sino-japoneze sunt adesea descrise ca foarte stranse din punct de vedere comercial, dar glaciale din punct de vedere politic, dar acum chiar si cele comerciale se racesc", a declarat Zhang Jifeng, un cercetator de la Institutul pentru Studii Japoneze al Academiei Chineze de Stiinte Sociale. "Este dificil sa ne dam seama care parte va avea mai mult de suferit de pe urma racirii relatiilor comerciale, dar este sigur ca ambele vor resimti puternic consecintele", a mai adaugat acesta.

Consecintele sunt in China atat economice, cat si politice

Cresterea economiei chineze este in pericol sa ajunga la cel mai scazut nivel din 1990, pe fondul unei cereri scazute cauzata de criza economica mondiala, iar piata muncii, pe care firmele japoneze sunt angajatori importanti, intampina si ea probleme, avand o capacitate redusa de a angaja tinerii absolventi.

La nivel politic, in China urmeaza sa aiba loc schimbarea de la fiecare zece ani a conducerii Partidului Comunist. Increderea populatiei in actualii lideri este insa scazuta dupa cazul Bo Xilai, membrul comitetului executiv al Partidului Comunist Chinez, a carui sotie a ucis un ofiter englez sau cazul Wang Lijun, seful politiei din Chongqing, care a dezertat in SUA.

In plus, absenta din ultimele saptamani a lui Xi Jinping, presupusul succesor la presedintia tarii, a alimentat zvonurile cu privire la sanatatea precara a acestuia, conform Bloomberg.

Intre timp, Secretarul Sefului de Cabinet japonez, Osamu Fujimura, a solicitat ca autoritatile chineze "sa ia toate masurile pentru a preveni daunele cetatenilor si firmelor japoneze", pe cand Ministrul Apararii chinez, Liang Guanglie, pretinde ca Japonia "sa isi asume responsabilitatea" in acest conflict.

#conflict China Japonia, #tensiuni China Japonia, #Japonia cumparare insule China, #conflict insule China Japonia , #China