CIA: Rusia, Franta si China au fost mituite de Saddam

Vineri, 08 Octombrie 2004, ora 11:47
1197 citiri

Regimul lui Saddam Hussein a mituit politicieni din Franta, Rusia si China, dar si din alte tari, cu vanzari de petrol la preturi preferentiale prin programul "Petrol contra hrana".Agentia a dat publicitatii 13 liste secrete de companii si persoane private care au primit petrol irakian in cadrul programului, liste obtinute in primul rand de la fostul vicepremier Tariq Aziz.

De cele mai multe ori listele includ companiile petroliere beneficiare, dar exista si cazuri in care beneficiarii au fost persoane private, iar companiile au servit doar drept paravan.

Raportul ii citeaza pe Vladimir Jirinovski, care ar fi primit contracte sub "umbrela" companiei Nafta, pe fostul ministru francez Charles Pasqua (pentru care paravanul a fost compania elvetiana Genmar) si pe un anume "Mr. Joan" din China, sub acoperirea Fortun Oil din Hong Kong.

Pe de alta parte, fostul lider irakian Saddam Hussein nu detinea arme de distrugere in masa la momentul invaziei fortelor americane, in martie 2003, si nici nu lansase un program de fabricare a arsenalului interzis, se arata in document.

Mult asteptatul raport, semnat de Charles Duelfer (foto), consilierul directorului CIA asupra arsenalului irakian, releva ca toate programele irakiene de fabricare a armelor interzise au fost distruse in 1991, iar Saddam chiar a renuntat la cercetarile nucleare la finalul razboiului din Golf.

Raportul oficial al Comisiei asupra Irakului este alcatuit din circa 1.200 - 1.500 de pagini.

Cu toate acestea, masivul document subliniaza ca Irakul facea toate eforturile de a incalca sanctiunile impuse de Natiunile Unite, pentru a redobandi capacitatea de a relua fabricarea armelor de distrugere in masa. "Saddam intentiona sa puna capat sanctiunilor, pastrand totodata capacitatea de a-si reconstrui arsenalul interzis", se arata intr-un sumar al raportului.

Pe ce s-a bazat Bush?

"Am insistat ca raportul sa includa cat mai multe informatii care sa fie date publicitatii, avand in vedere ca tragedia din Irak a presupus costuri enorme pentru o perioada extrem de indelungata", a explicat Duelfer, in cursul unei audieri senatoriale asupra documentului, relateaza CNN.

Raportul a fost publicat la aproape doi ani dupa momentul in care presedintele american, George W. Bush, a aparut hotarat pe un podium din Cincinnati, unde a declarat ca Irakul lui Saddam Hussein detinea si producea "arme chimice si biologice", incercand sa obtina si arme nucleare. "Pericolul este deja enorm si sporeste pe zi ce trece.

Daca stim ca Saddam Hussein detine arme periculoase astazi - si stim sigur acest lucru -, ce sens are ca lumea intreaga sa astepte o confruntare cu regimul de la Bagdad atunci cand acesta va avea arme si mai periculoase?", declara liderul de la Casa Alba la 7 octombrie 2002.

Intr-o reactie previzibila, aflat in campanie electorala in Pennsylvania, Bush a comentat ieri ca interventia militara a fost optiunea corecta, Irakul fiind un teritoriu din care teroristii isi puteau procura arme de distrugere in masa.

Sursa: Realitatea Romaneasca