Chinezii vor sa cumpere 1% din teritoriul Australiei. E o parcela mare cat... Irlanda

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 18:12
4928 citiri
Chinezii vor sa cumpere 1% din teritoriul Australiei. E o parcela mare cat... Irlanda
Foto: Wikimedia

Un consortiu de firme condus de o companie din China ar putea ajunge in posesia unei bucati de teren din Australia de dimensiunile unei tari europene.

Afacerea prin care Dakang Australia (80%) si Australia Rural Capital (20%) au convenit sa cumpere cea mai mare ferma din tara, S.Kidman & Co, atinge o valoare de 289 milioane de dolari americani, informeaza Quartz.

De interes national

Ferma, care se intinde pe 11 milioane de hectare, a fost scoasa la vanzare inca de anul trecut, declansand un razboi al ofertelor intre doi potentiali clienti din China.

Guvernul australian a blocat insa afacerea, afirmand prin vocea trezorierului Scott Morrison ca vanzarea de teren catre entitati din afara tarii "contravine interesului national".

De altfel, actuala negociere trebuie si ea sa fie aprobata de autoritatile din Australia si China inainte de a deveni oficiala.

Motive ascunse

Principala problema care a ingrijorat din start oficialitatile australiene se leaga de includerea in lotul instrainat a unei parcele din imediata vecinatate a unui poligon militar.

Vanzarea acestei portiuni de teren catre o companie straina ridica riscuri de securitate, dupa cum considera autoritatile de la Canberra.

Mai nou, parcela a fost dezmembrata din lotul scos la vanzare de S.Kidman &Co, reprezentantii fermei anuntand ca o vor vinde fie actionarilor actuali, fie unei companii locale.

Restul terenului, o zona intinsa intre Australia de Sud, Australia de Vest, Teritoriile de Nord si Queensland ar trebui sa se dovedeasca suficienta pentru consortiul condus de chinezi, daca Dakang Australia vizeaza strict o afacere in domeniul zootehnic.

Dependenti de carnea de vita

Dakang Australia a fost infiintata de Hunan Dakang Pasture Farming unul dintre cei mai mari crescatori de porcine din China, dar care si-a extins afacerile si in sectorul productie de lactate odata cu deschiderea unei subsidiare in Noua Zeelanda.

Ferma din Australia ar putea sa ii tenteze pe chinezi prin prisma dimensiunilor sale: 10 adaposturi de vite asezate de-a lungul si de latul intregii suprafete si 185 de mii de capete de bovine.

Consumul de carne din China a crescut cu 400% fata de perioada anului 1971, fortand companiile din sectorul alimentar si pe cele din zootehnie sa recurga la importuri masive, fie de carne, fie de furaje.

Trezoreria australiana nu va fi nevoita sa ia o decizie in privinta acestei tranzactii pana la jumatatea acestui an, dupa alegerile generale.

Oricum, anuntul privind incheierea negocierilor a fost facut la doar cateva zile dupa vizita premierului Australian Malcom Turnbull in China, alaturi de o delegatie de 1.000 de reprezentanti ai mediului de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceri China Australia, #ferme australiene, #consum carne China , #China