China versus marile puteri

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 15:27
1078 citiri
China versus marile puteri

Pana la conferinta asupra mediului din Copenhaga, China era una dintre cele mai laudate tari, din prisma eforturilor depuse pentru reducerea gazelor cu efect de sera. Insa, in prezent, statele bogate se tem ca tara asiatica intentioneaza sa se foloseasca de summit pentru a impune propria agenda. 

Inainte de negocieri, Statele Unite si alte tari puternic dezvoltate au incercat sa implice mai mult China in discutii.

Premierul chinez, Wen Jiabao, este asteptat in Copenhaga joi, iar reprezentantii tarilor bogate vor pune presiuni asupra delegatiei asiatice.

Vazuta drept lider al tarilor emergente si in curs de dezvoltare, China a lasat, pana in prezent, statele mai sarace sa se descurce singure.

"Nu poti negocia de unul singur aici", a declarat Sergio Serra, reprezentantul Braziliei la summit, citat de Financial Times.

Principala miza a negocierilor dintre tarile bogate si cele sarace este finantarea pe care primele ar trebui sa o ofere celei de-a doua categorii.

Meles Zenawi, premierul etiopian si presedintele grupului tarilor africane prezente la conferinta din Copenhaga, a declarat ca Wen Jiabao l-a asigurat ca nu va incheia nicio intelegere pana nu sunt indeplinite toate conditiile cerute de africani in privinta finantarii.

"Avem nevoie de aliati pentru a ne face auziti. Trebuie sa avem un aliat capabil sa distruga mediul inconjurator, deci unul care nu va putea fi ignorat", a spus Meles.

Iar acest aliat nu poate fi decat China, una dintre cele mai mari economii din lume.

Insa produsul intern brut per cap de locuitor este, totusi, destul de scazut, de 3.000 de dolari, iar 150 de milioane de locuitori traiesc sub limita saraciei.

Cu toate acestea, oficialii chinezi sustin ca nu vor bani pentru propria tara, ci negociaza doar in numele celorlalte tari in curs de dezvoltare, cu economii infinit mai slabe.

China si alte tari emergente si in curs de dezvoltare insista ca orice intelegere sa fie o continuare a pactului de la Kyoto.

In acesta se prevedea ca tarile dezvoltate sa accepte reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de sera, iar celelalte sa nu fie constranse in niciun fel in aceasta directie.

Insa lumea s-a schimbat, iar China, cel mai mare poluator din lume, nu este obligata de nimic sa isi schimbe atitudinea.

Desi statele dezvoltate accepta faptul ca tara asiatica trebuie sa beneficieze de un tratament special - si nici macar SUA nu cer Beijingului sa reduca total emisiile - liderii mondiali cred ca aceasta ar trebui sa faca o promisiune in vederea reducerii ulterioare.

Grupuri de interese si dorintele lor Insa China nu a acceptat, deocamdata, sa treaca propriile tinte de reducere de dioxid de carbon intr-un acord international, sustinand ca isi va monitoriza singura nivelul emisiilor.

Diferenta dintre tintele Chinei si cele ale tarilor dezvoltate sunt destul de mari.

"Exista un dezechilibru evident. Este important sa permitem monitorizarea emisiilor de catre un organism independent, insa trebuie sa existe transparenta", a spus Artur Runge Metzger, negociator sef din partea Uniunii Europene.

Summit-ul de la Copenhaga pare sa se fi lovit de un adevarat perete in negocieri, fiecare grupare puternica dorindu-si altceva.

Statele Unite, de exemplu, vor ca tarile in curs de dezvoltare sa promita o reducere a emisiilor de CO2 si sa permita monitorizarea "transparenta" a progresului in acest sens.

La schimb, oficialii americani au declarat ca ar putea oferi asistenta financiara.

La randul ei, China nu isi doreste monitorizarea emisiilor si nici nu asteapta bani de la super-puterile mondiale, ceea ce o face mult mai putin "santajabila" decat alte state.

Presiunea ar putea veni, totusi, sub forma boicotarii comertului.

Tarile in curs de dezvoltare au cerut cel putin 10 miliarde de dolari pe an, in urmatorii trei ani si 100 de miliarde de pe an, pana in 2020.

Uniunea Europeana s-ar putea oferi sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 30%, in comparatie cu nivelul din 1990, fata de cele 20 de procente, despre care se discuta in prezent. 

#china, # puteri , #China