China va mentine cursul valutar al yuanul la un nivel scazut

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 23:03
1704 citiri
China va mentine cursul valutar al yuanul la un nivel scazut

China va mentine yuanul la un nivel scazut atat timp cat exporturile vor fi afectate de criza economica, preocupandu-se mai mult de situatia interna decat de obiectiile partenerilor comerciali, sustin expertii citati de AFP.

Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut in ultimii ani Chinei sa se orienteze catre un curs valutar liber si sa permita aprecierea yuanului. Acesti mari parteneri comerciali ai Chinei sustin ca aceasta poate aproviziona intreaga lume cu produsele sale tocmai pentru ca nivelul scazut al yuanului le face competitive.

Autoritatile chineze nu au luat in seama aceste apeluri, in special dupa ce criza a determinat scaderea exporturilor, care a dus la inchiderea mai multor fabrici si trimiterea in somaj a milioane de muncitori. "Prioritatile lor constau in probleme nationale, nu straine", a declarat Ben Simpfendorfer, economist la Hong Kong in cadrul Royal Bank of Scotland.

"Ei stiu ca nivelul scazut al monedei reprezinta o problema, insa trebuie sa se gandeasca la enorma populatie cu venituri mici", a adaugat el. O crestere a somajului in China ar putea duce la instabilitate sociala.

Yuanul este raportat la un cos valutar incepand din 2005, dar de fapt este legat de cursul dolarului de peste un an. Rata de schimb se mentine in apropiere de 6,8 yuani/dolar inca din iulie 2008, dupa trei ani de apreciere continua.

"Pana la criza economica, yuanul se aprecia, conform strategiei chineze de reechilibrare a economiei", a declarat Brian Jackson, analist in cadrul Royal Bank of Canada.

"Planul a esuat din cauza incetinirii economiei mondiale si va ramane suspendat pana cand China va avea semnale puternice de imbunatatire a cererii externe", a explicat el.

Chiar daca economia chineza este in curs de dezvoltare, este in prezent a treia economie mondiala, inregistrand o crestere puternica si un enorm excedent comercial, si nu mai poate justifica mentinerea monedei la un nivel scazut, sustin economistii din occident. 

#china, #curs valutar, #yuan , #China