China va investi 1,5 miliarde de dolari in Bulgaria

Joi, 03 Mai 2012, ora 21:37
1319 citiri
China va investi 1,5 miliarde de dolari in Bulgaria

China urmeaza sa investeasca circa 1,5 miliarde de dolari in Bulgaria in urmatorii ani, in proiecte de infrastructura, energie si agricultura, a declarat joi presedintele Camerei de Comert Bulgaro-Chineza, Viktor Azmanov.

Azmanov a aratat ca guvernele din Bulgaria si China au semnat deja un memorandum de cooperare economica in urma caruia vor fi infiintate prin investitii chineze mai multe fabrici, unde vor lucra pana la 500 de angajati, transmite Novinite.

El a mentionat ca unul dintre cele mai importante proiecte este crearea Zonei Industriale Bozuriste de langa Sofia, al carei proiect exista inca de la venirea la putere a partidului de centru dreapta GERB, in 2009.

Aceasta zona va include un parc industrial si de logistica, iar un proiect similar, cu finantare chineza, este analizat pentru portul Varna.

Anuntul lui Azmanov a fost facut dupa ce Bulgaria nu a participat la un forum economic major de la Varsovia, unde premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca tara sa intentioneaza sa investeasca 10 miliarde de dolari in Europa Centrala si de Est.

Azmanov a subliniat ca autoritatile chineze vor ca schimburile comerciale UE-China sa atinga 100 de miliarde de dolari pe an, de la 52,9 miliarde de dolari in prezent.

El a notat ca tarile est-europene pot obtine finantare de la banca chineza pentru dezvoltare, alaturi de state din Africa si America Latina.

Oficialul bulgar a precizat totodata ca in luna noiembrie a acestui an este programat un forum economic major cu investitori chinezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china invetsitii Bulgaria, #piata bulgara China, #investitii chineze Bulgaria , #China