China va evita tranzactiile de amploare

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 14:11
1345 citiri
China va evita tranzactiile de amploare

Goana Chinei dupa tranzactii de amploare cu liderii globali ai industriilor strategice se va tempera dupa esecul surprinzator al acordului de fuziune al grupurilor de minerit Rio Tinto si Chinalco, tranzactie estimata la 19,5 miliarde dolari, conform unei analize Reuters, relateaza NewsIn.

Analistii si persoane avizate din sectorul fuziunilor si achizitiilor afirma ca recentul esec al unui acord Rio Tinto - Chinalco a realimentat temerile in Beijing ca putine companii si guverne din lumea democratica au cu adevarat incredere in China - un stat doritor de resurse naturale, condus de un regim autoritat.

Dupa esecul acordului cu Rio Tinto, China va evita o perioada tranzactiile de amploare, preferand o politica asemanatoare celei din 2005, dupa ce grupului CNOOC nu i-a fost acceptata oferta de achizitie a companiei Unocal, pe fondul unui scandal politic in Statele Unite, sunt de parere analistii, citati de Reuters.

Conform surselor, China este ingrijorata de faptul ca firmele straine considera China un partener viabil doar atunci cand trec printr-o perioada dificila iar optiunile sunt limitate.

In plus, firmele chineze sunt luate in calcul doar pentru ca dispun de sume mari de bani, nu pentru experienta, prestigiu sau alte motive, scrie Reuters.

Chiar daca multe firme occidentale sunt dispuse sa utilizeze capitalul chinez, foarte putine privesc cu ochi buni ideea cedarii controlului catre partea chineza, au afirmat surse bancare.

Prin tranzactia cu Rio Tinto, Chinalco ar fi devenit unul dintre cei mai mari furnizori de materie prima, esentiala pentru activitatea industriala din intreaga lume.

Insa insistenta cu care China cerea un loc in consiliul de administratie a parut o dorinta de a influenta preturile, in ciuda respingerii acestei idei de catre partea chineza.

"Din nefericire, chinezii cred ca trebuie sa primeasca un loc in consiliul de administratie", a declarat unul dintre bancheri. "Acest lucru a fost prezent de fiecare data cand am lucrat cu ei - insista pentru a castiga influenta.

Nu vor sa vina doar pentru a investi, ci doresc sa se si implice, si asta este cea mai mare problema", a adaugat acesta. Nu doar Australia este ingrijorata de cresterea influentei Chinei in regiune.

Mongolia vinde o participatie de 49% din zacamantul carbonifer Tavan Tolgoi, in valoare de doua miliarde dolari, unul dintre cele mai mari din lume, iar grupul chinez China Shenhua Energy Co este considerat a fi printre favoriti.

Insa in cazul in care compania chineza va castiga acest contract, guvernul mongol i-ar putea cere sa intre in parteneriat cu o firma occidentala, precum Peabody Energy, pentru a elimina temerile legate de detinerea de catre China a unei resurse atat de importante din punct de vedere geopolitic, afirma surse avizate.

Pentru restul anului 2009, China va reduce tranzactiile importante legate de resurse naturale in Africa, America Latina si Canada, preferand o postura mai discreta atat pe plan economic cat si pe plan geopolitic, afirma bancherii.

Gigantii petrolieri precum Sinopec, CNOOC si CNPC sunt in continuare interesati de achizitia unor active din Africa ale unor companii energetice precum Addax Petroleum, Kosmos Energy si Tullow Oil.

In ceea ce priveste Australia, China se va concentra pe tranzactii de dimensiuni mai mici, precum achizitia unei participatii de 17% din Fortescue Metals Group de catre grupul chinez Hunan Valin Iron and Steel, pentru suma de 770 milioane dolari. 

#capital, #companie, #fuziune, #tranzactii , #China