Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China va deveni investitor extern marcant

China va deveni investitor extern marcant
China intentioneaza sa limiteze avansul rezervelor valutare prin majorarea investitiilor realizate in strainatate, si sa mentina un nivel echilibrat al cursului de schimb valutar al monedei nationale, se arata intr-un raport trimestrial al bancii centrale.Rata de schimb valutar poate juca un anumit rol in ajustarea dezechilibrului platilor internationale, ca parte a unui pachet de politici", se arata in raport.
Combinatia de politici ar include majorarea cererii interne din China si reducerea ratei de economisire.

"Nu ne putem baza exclusiv pe aprecierea cursului de schimb al yuanului", arata banca centrala, referitor la reducerea nivelului rezervelor valutare.

Flexibilitatea monedei nationale a crescut, iar yuanul s-a apreciat cu 1,66% dupa reevaluarea de 2,1%, din iulie 2005, potrivit raportului.

Cursul de schimb al yuanului a crescut cu 0,94% in raport cu dolarul in primele sase luni ale anului.

Rezervele valutare ale Chinei au stabilit un nou record la sfarsitul lunii iunie, de 941,1 miliarde de dolari, ceea ce a determinat un exces de lichiditati in sistemul bancar si a influentat accelerarea cresterii economice la 11,3% in trimestrul al doilea, in contextul avansului investitiilor.

Banca centrala, care a majorat ratele dobanzilor o data si rezervele minime obligatorii ale bancilor de doua ori, dupa sfarsitul lunii aprilie, a aratat ca reducerea avansului creditului va reprezenta o misiune dificila.

Institutia poate utiliza vanzarea de certificate de trezorie si modificarea rezervelor obligatorii ale bancilor ca instrumente pentru a reduce excesul de lichiditati si a asigura eficienta politicilor monetare.

Majorarea ratelor dobanzilor in alte state, inclusiv SUA, au facilitat diminuarea intrarilor de capitaluri speculative in China, se arata in raport.

Previziunile bancii centrale indica o usoara incetinire a cresterii economice in al doilea semestru in raport cu primele sase luni ale anului, cand expansiunea economiei s-a plasat la 10,9% din PIB.

Banca nationala apreciaza ca avansul economiei este stabil, dar a indicat cresterea rapida a investitiilor in active fixe, a creditelor si constrangerile energetice drept principalele probleme ale economiei.


Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 759 ori