China va depune eforturi si in 2010 sa-si sporeasca exporturile

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 09:14
1518 citiri
China va depune eforturi si in 2010 sa-si sporeasca exporturile

China vrea sa detina o pondere mai mare din exporturile la nivel mondial si nu vrea sa isi relaxeze eforturile depuse in acest sens nici in 2010, spune vice-ministrul responsabil cu comertul din China, Zhong Shan, citat de Reuters si preluat de NewsIn.

Dupa ce anul acesta China pare sa fi depasit Germania si sa fi devenit cel mai mare exportator din lume, vice-ministrul considera China "un mare exportator", dar inca nu unul puternic, scrie Reuters.

"Exporturile Chinei vor creste in 2010 si nu este nicio indoiala in acest sens", a spus Zhong, fara sa vrea sa faca alte estimari.

In primele 11 luni din acest an exporturile tarii au scazut cu 18,8% fata de perioada similara din 2008, ca urmare a crizei financiare internationale, insa China a castigat teren in fata altor tari ale caror exporturi au scazut si mai mult, sustine Zhong.

Unele state au acuzat China de o politica neoficiala de corelare a yuan-ului la dolar din vara lui 2008, pentru a creste in mod artificial competitivitatea produselor si a incuraja exporturile, insa vice-ministrul comertului sustine ca politica monetara a Chinei va resimti presiuni dar va mentine "stabilitatea de baza".

Cresterea exporturilor este vitala pentru cresterea economica a Chinei, dar si pentru crearea de noi locuri de munca, a mai mentionat Zhong.

In opinia sa, exportul a 30 milioane tricouri aduce mai multe beneficii Chinei decat exportul unui Boeing 747, pentru ca aduce locuri de munca pentru 10.000 persoane.

"Prin 10.000 de persoane angajate, familiile lor, ceea ce inseamna 30.000 persoane, pot avea un trai decent", a comentat el.

Pe de alta parte, premierul chinez, Wen Jiabao, declara intr-un interviu publicat pe pagina de internet a bancii centrale din China ca nivelul creditarii s-a imbunatatit in a doua jumatate a anului, prin incetinirea drastica a acesteia.

In opinia sa, ar fi mai bine ca bancile chineze sa nu mai crediteze la fel de mult, mai scrie Reuters. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, # eforturi, # exporturi , #China