China spera ca UE va pune oricum in aplicare planul anticriza

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 14:30
1232 citiri
China spera ca UE va pune oricum in aplicare planul anticriza

China spera ca Uniunea Europeana isi va pune in aplicare planul de salvare, in pofida referendumului ce va avea loc in Grecia, la care populatia ar putea respinge ajutorul european si masurile de austeritate, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei.

"Am acordat atentie deciziei Greciei de a organiza un referendum privind planul anticriza al UE", a spus Hong. "Speram ca Uniunea Europeana isi poate implementa planurile de luota impotriva crizei. China si va continua cooperarea cu Uniunea Europeana pentru a depasi criza si a salva stabilitatea financiara globala", a adaugat el.

Oficialul chinez a dat asigurari ca "Beijingul va ramane un investitor important pe piata europeana", si este dispus sa gaseasca noi metode pentru a ajuta Europa sa depaseasca actuala criza a deficitelor.

La 26 octombrie, liderii europeni au ajuns la un acord ce prevede finantarea Greciei cu 360 miliarde de euro si anularea a 100 de miliarde de euro din datoria greaca, in schimbul unui nou program de austeritate.

Masurile de austeritate luate de guvern au fost contestate prin ample proteste in Grecia. Multi greci considera ca guvernarea a mers prea departe permitand UE si FMI sa dicteze masuri de austeritate.

Facilitatea Europana pentru Stabilitate Financiara (FESA) incearca sa convinga China sa investeasca in planul de salvare a tarilor din Zona euro, care se confrunta cu crize ale datoriilor suverane.

Directorul FESA a declarat saptamana aceasta ca nu negociaza in prezent cu Beijingul ca potential investitor, ci poarta consultari pentru a decide termenii unei eventuale strangeri de fonduri.

Potrivit analistilor, China ar putea oferi FESA circa 70 de miliarde de euro, in cadrul eforturilor de a spori resursele financiare ale fondului la 1.000 de miliarde de euro.

Beijingul a avertizat, insa, ca va cere garantii importante privind siguranta posibilelor investitii.

Presedintele Bancii Mondial, Robert Zoellick, este de parere ca China va investi in Europa numai daca va primi stimulente in acest sens. "Nu cred ca China va veni ca printul calare pe cal alb sa incerce sa ofere bani numai pentru a salva europenii", a declarat el pentru BBC News.

Insa investitorul Jim Rogers crede ca Beijingul este pregatit sa ajute. "Din punctul de vedere al Chinei, este ajutor strain ieftin", a explicat el.

Europa este o piata cheie pentru bunurile asiatice, iar tari precum China detin numeroase obligatiuni europene

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China ajuta UE, #plan anticriza , #China