Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China si SUA deblocheaza 20 de miliarde de dolari pentru sustinerea comertului

China si SUA deblocheaza 20 de miliarde de dolari pentru sustinerea comertului
China si SUA vor debloca suplimentar 20 de miliarde de dolari pentru a sustine fluxurile comerciale in aceasta perioada de criza financiara, a anuntat vineri secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, transmite AFP. 'In scopul sustinerii fluxurilor comerciale in aceasta perioada de criza financiara, SUA si China au anuntat astazi ca bancile lor de import-export vor debloca 20 de miliarde de dolari suplimentar pentru credite comerciale, in particular pentru importatorii solvabili din economiile in dezvoltare', a declarat Henry Paulson cu prilejul celei de a cincea editii a 'Dialogului economic strategic' (DES). SUA si China se asteapta ca 'aceste eforturi sa genereze o finantare totala pentru exporturi de pana la 38 miliarde de dolari in anul urmator', a precizat secretarul Trezoreriei.Creditele comerciale sunt destinate sa faciliteze fluxul de bunuri si servicii, atat importurile cat si exporturile, 'de care este dependent comertul de materii prime, bunuri intermediare sau consumul', a explicat Trezoreria americana intr-un comunicat. 'O lipsa de credite comerciale poate intarzia productia economica si angajarea, reducand fluxurile comerciale' ceea ce poate prejudicia cresterea economiei mondiale.

Pe parcursul celor doua zile cat a durat reuniunea de la Beijing, responsabilii chinezi si americani au pus accentul pe necesitatea de a face front comun pentru a confrunta criza financiara actuala, sa stimuleze cresterea economica si sa reziste tentatiilor protectioniste.Autoritatile chineze au facut un apel la continuarea dialogului economic cu viitoarea administratie americana. 'Speram sa continuam un dialog pragmatic si sincer cu noua administratie din SUA', a declarat vice-premierul chinez, Wang Qishan.SUA este a doua mare piata de export a Chinei dupa Europa. In schimb China, tara care detine cele mai mari rezerve valutare din lume, evaluate la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, a depasit Japonia in luna septembrie devenind cel mai mare detinator de certificate emise de Trezoreria americana. Rolul Chinei de finantator al datoriilor SUA ar puea deveni si mai important in conditiile in care SUA vrea sa-si majoreze cheltuielile pentru relansarea economiei si pietei creditului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1221 ori