Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China si SUA au scopuri comune, dar nu se sincronizeaza

China si SUA au scopuri comune, dar nu se sincronizeaza

Diferentele dintre Washington si Beijing tin de sincronizarea momentelor in care isi rezolva neintelegerile economice, nu de scopul general, a declarat, vineri, secretarul de stat al Trezoreriei americane, Henry Paulson, la sfarsitul unei vizite in China, informeaza Reuters.La sfarsitul vizitei de trei zile de la Beijing, care a deschis un nou dialog, la nivel inalt, referitor la comert, Paulson a declarat ca a purtat discutii importante, referitoare la o gama larga de probleme, cu premierul chinez Wen Jiabao si cu presedintele Hu Jintao.

Cu toate acestea, Paulson a refuzat sa spuna daca tratativele au abordat si tensiunile dintre state pe tema reformei monedei nationale.

Deficitul comercial al SUA cu China a determiat Congresul sa ia o serie de masuri restrictive pentru Beijing, in cazul in care nu ridica valoarea yenului, despre care unele grupuri industriale americane cred ca este tinut la valori reduse, in mod artificial, pentru a ajuta exporturile chinezesti.

"Cred ca este incurajator ca sunt foarte putine diferente de principii" referitoare la aceste probleme, a declarat Paulson, fara a aduce in discutie moneda chineza.

In timpul vizitei sale, Paulson a somat China sa-si deschida sectorul financiar competitorilor straini si a avertizat ca lipsa masurilor in reforma monetara ar putea incuraja sustinatorii protectionismului. Pe de alta parte, acesta a anuntat, vineri, un nou "dialog strategic", care sa stimuleze cooperarea intre cele doua state, iar oficialii chinezi l-au acceptat pe fostul director executiv de pe Wall Street ca pe un "prieten al Chinei".

In dimineata zilei de vineri, premierul si presedintele Chinei au discutat cu Paulson in cadrul unor intalniri separate, un gest marcant de bunavointa, din partea liderilor chinezi, care acorda o atentie deosebita protocolului.

Paulson a adus, de foarte mult timp, "o contributie pozitiva schimburilor si cooperarii intre cele doua state, in domeniile economic si financiar", a declarat Hu, despre Paulson.

Seful Trezoreriei americane, care a preluat mandatul in luna iulie, a mai declarat, cu ocazia aceleiasi vizite in China, ca liberalizarea pietelor financiare este o masura "absolut necesara, pentru succesul economic pe termen lung", deoarece va permite efectuarea unor investitii mai eficiente. Oficialii americani au declarat ca un nou "dialog strategic" cu China nu va umbri problemele imediate, referitoare la rata de schimb valutar a yenului si la deficitul comercial in crestere.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 838 ori