China si Marea Britanie trec la afaceri: Investitii record si planuri nucleare marete

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:03
3561 citiri
China si Marea Britanie trec la afaceri: Investitii record si planuri nucleare marete
Foto: Flickr/Number 10

Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat sa semneze miercuri contractul pentru acoperirea a 30% din costurile noii centrale nucleare Hinkley din Marea Britanie.

Chinezii vor lucra cot la cot cu firma franceza EDF in proiectul primei centrale nucleare construita de britanici in ultimele decenii, dar pasul acesta este doar un inceput de drum, Beijingul putand sa isi aduca contributia la alte doua obiective similare, anunta BBC.

Conducta cu bani

China pare sa reverse o bogatie nesperata peste britanici. In total, vizita de 4 zile a presedintelui Xi Jinping va genera acorduri comerciale in valoare de 30 de miliarde de lire sterline, printre care se numara si investitia in centrala nucleara Hinkley.

Ministrul de Finante George Osborne este cel care a reusit sa asigure intrarea Chinei in afacerea Hinkley, printr-o vizita fulger la Beijing in cursul lunii septembrie, dupa ce guvernul de la Londra parea gata sa abandoneze proiectul din cauza costurilor prea mari.

Investitia va fi controlata in proprtie de 70% de compania energetica EDF din Franta, dar centrala Hinkley reprezinta doar o poarta de intrare a consortiului chinez CGN in Marea Britanie.

In cazul in care investitia va fi derulata in bune conditii si centrala nucleara de la Hinkley Point va incepe sa produca in 2025, chinezii sunt invitati sa se implice in alte doua proiecte similare din Suffolk si Essex.

"Calculata in lire, reprezinta cea mai mare investitie facuta in Marea Britanie", a apreciat unul dintre analistii economici ai postului TV britanic.

Risc de securitate

Problemele legate de centrala nucleara Hinkley nu au disparut nici dupa venirea investitorilor chinezi.

Guvernul britanic este supus unui lung sir de critici dupa ce a garantat un pret de 92,50 lire sterline per MWh de electricitate produsa la Hinkley, tariful fiind dublu fata de cel existent in present pe piata.

Pe de alta parte oficialii sustin ca investitia va crea 25.000 de noi locuri de munca si va asigura energie pentru alimentarea a 6 milioane de locuinte.

Dincolo de aceste discutii legate de costurile pe care le vor suporta consumatorii britanici, intervine problema spinoasa a securitatii Regatului Unit.

Aceasta este pusa sub semnul intrebarii de acordarea unui rol central pentru China in dezvoltarea viitoarelor programe nucleare din Marea Britanie.

Lordul Sassoon, presedintele Consiliului de Afaceri China-Marea Britanie sustine ca problema este una falsa.

"De ce ar inchide chinezii o centrala asupra careia au un oarecare control. Nu pare deloc logic, decat daca ne vom confrunta cu circumstante extraordinare, caz in care aceasta ar fi ultima noastra problema", a apreciat acesta.

Program pilot in turism

Incepand cu 2016, britanicii vor implementa si un program pilot de reducere a costurilor de acordare a vizelor de turisti pentru cetatenii din China.

Acestia vor putea accesa vize de turist cu o valabilitate de 2 ani contra sumei de 85 de lire, in loc de 324 de lire, cat costa in prezent.

Purtatorul de cuvant al premierului Cameron sustine ca masura are rolul de incuraja atragerea turistilor din China in Marea Britanie. In ultimii 5 ani, numarul acestora s-a dublat, aportul industriei de turism in economia britanica fiind de 500 milioane de lire anual.

Planuri contestate

Pentru Osborne si Cameron planurile de viitor prevad ca, in cel mult 10 ani, China sa devina al doilea mare mare partener comercial al Regatului Unit.

Pana atunci insa, oficialii de la Londra se confrunta cu revolta reprezentantilor industriei metalurgice din tara, acestia acuzand faptul ca deschiderea pietei pentru otelul ieftin importat din China a destabilizat piata interna.

Compania Tata Steel a anuntat deja ca, in urma prabusirii pretului la otel, se vede nevoita sa trimita in somaj 1200 de persoane din otelariile din Scunthorpe si Lanarkshire.

Fosti consilieri ai premierului britanic se arata si ei uimiti de atitudinea umila manifestata de guvernul londonez in fata Chinei.

"Marea Britanie ar trebui sa puna pe tapet probleme privind opresiunea politica din China si atacurle cibernetice ale acestei tari, in loc sa intinda covorul rosu pentru delegatia de la Beijing.

Este cea mai mare umilinta traita din 1970 incoace, cand ne-am dat pe mana FMI-ului", a apreciat Steve Hilton, unul din fostii consilieri pe teme economice ai lui David Cameron.

"Adevarul este ca, la fel ca Rusia si Iranul, China reprezinta un stat nedemocratic si amenintator, iar eu nu inteleg de ce ne ploconim in fata lor in loc sa luam pozitie", a mai spus Hilton.

#contracte China Marea Britanie, #investitii chineze, #david cameron, #Xi Jinping, #relatii comerciale Marea Britanie , #China