China se indreapta spre o criza a datoriei mai grava decat prabusirea pietei imobiliare din SUA

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 13:25
2407 citiri
China se indreapta spre o criza a datoriei mai grava decat prabusirea pietei imobiliare din SUA

Cea mai mare companie de audit din China, ShineWing, avertizeaza ca situatia datoriilor administratiilor regionale "a scapat de sub control" si ar putea provoca o criza si mai mare decat prabusirea pietei imobiliare din SUA, anuntand ca a renuntat sa mai cumpere obligatiuni ale autoritatilor locale, potrivit portalului economic Rbc.

"Noi am efectuat un audit in cazul unor titluri de stat si am ajuns la concluzia ca acestea nu sunt foarte fiabile, intrucat capacitatea scazuta de solvabilitate a autoritatilor pune sub semnul intrebarii posibilitatea deservirii costurilor acestor obligatiuni", a declarat presedintele ShineWing, Zhang Ke, adaugand ca situatia s-ar putea inrautati.

Fondul Monetar International (FMI), o serie de agentii de rating de credit, precum si mai multe banci de investitii si-au exprimat deja ingrijorarea cu privire la datoria guvernului Chinei.

"Situatia este scapata de sub control. Este foarte posibila inceperea crizei, dar intrucat datoria a trecut intr-o perspectiva pe termen lung, momentul debutului acesteia este incert", a afirmat Zhang Ke.

Emiterea de obligatiuni de stat de catre administratiile locale a atins apogeul in 2008, cand Beijingul a slabit cerintele pentru obtinerea de imprumuturi, sub imperativul de a stimula economia dupa criza financiara globala. Suma totala luata ca imprumut de catre regiuni, orase, provincii si localitati variaza intre 10 si 20 miliarde de yuani (aproximativ intre 1,6 miliarde de dolari si 3,2 miliarde), ceea ce este echivalentul a 20-40% din dimensiunea economiei.

Saptamana trecuta, agentia internationala de rating Fitch a retrogradat ratingul de credit al Chinei, pentru prima data dupa 1999. Marti, agentia Moody's a redus estimarea de evaluare a Chinei de la 'pozitiv' la 'stabil'.

#criza datorii China, #audit titluri stat China, #obligatiuni China, #rating china , #China