China redescopera Drumul Matasii - startul unor afaceri de 2.500 de miliarde de dolari

Luni, 30 Martie 2015, ora 17:52
4047 citiri
China redescopera Drumul Matasii - startul unor afaceri de 2.500 de miliarde de dolari
Foto: Gnovis Journal

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se asteapta ca valoarea schimburilor comerciale de pe noul "drum al matasii" sa atinga o cifra record in urmatorii 10 ani.

Prezent la un eveniment in sudul tarii, presedintele Xi a dat asigurari ca interesele companiilor straine prezente pe noua ruta comerciala a Chinei vor fi protejate.

"Speram ca nivelul anual al schimburilor comerciale intre China si aceste tari sa atinga 2.500 de miliarde de dolari in aproximativ un deceniu", a precizat Xi Jinping, citat de portalul International Business Times din Marea Britanie.

Poarta comerciala a Chinei

In urma initiativei "O legatura, un drum", China intentioneaza sa deschida un cordon comercial care sa includa cai ferate, autostrazi, retele de alimentare cu combustibil si energie electrica si de internet intre Asia si tari precum Grecia, Oman si Rusia.

Proiectul de 40 de miliarde de dolari a fost anuntat in noiembrie 2014 si include trei tronsoane distincte.

Unul va strabate Asia Centrala inaintand pana in Orientul Mijlociu, al doilea vizeaza stabilirea rutelor maritime de langa coasta sudica a tarii, in timp ce al treilea pleaca din provincia Yunnan catre Myanmar si Laos.

O alta componenta esentiala a proiectului este reprezentanta de Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura, o institutie creata cu scopul de a acorda credite pentru dezvoltarea infrastructurii in tarile in curs de dezvoltare.

Banca este vazuta din ce in ce mai mult ca un rival al Bancii Mondiale si Bancii de Dezvoltare a Asiei, starnind nelinistea ca Beijingul isi va exercita influenta in zona intr-un mod discret in defavoarea Washingtonului.

Pana acum, Rusia, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Germania, Franta si Australia au aderat la noua banca lansata de chinezi.

SUA pierd teren

Washingtonul a criticat in van asocierea tarilor europene si a aliatilor asiatici la noul proiect initiat de Beijing.

Inclusiv liderii altor banci mondiale au anuntat recent ca vor coopera cu institutia financiara internationala creata la Beijing.

In schimb, pentru presedintele Xi, acesta a fost un bun moment de a risipi temerile investitorilor straini cu privire la o eventuala schimbare in mediul de afaceri din China.

"China va manifesta mai multa deschidere. Politica de incurajare a investitiilor straine in China nu se va schimba, iar protectia acordata drepturilor legitime si intereselor acestor afaceri va ramane aceeasi", a precizat presedintele Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retea comerciala Drumul Matasii, #schimburi comerciale China, #valoare schimburi comerciale China Europa , #China