China prinde podiumul puterilor economice

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 23:53
1127 citiri
China prinde podiumul puterilor economice

Cu cea mai mare crestere economica din ultimii 13 ani, de 11,4%, gigantul asiatic tinteste locul Germaniei in clasament. Cresterea economica de anul trecut a Chinei, cea mai mare din ultimii 13 ani, are toate sansele sa propulseze gigantul asiatic pe locul trei in clasamentul celor mai puternice economii din lume.
Economia Chinei a crescut, in 2007, cu 11,4% fata de 2006, cand avansul fata de anul precedent a fost de 11,1%, potrivit datelor anuntate de Biroul National de Statistica din China (BNS), citat de AFP. Produsul intern brut (PIB) al Chinei s-a situat, anul trecut, la 24.666,9 miliarde de yuani (3.380 miliarde de dolari). Avansul fata de 2006 reprezinta cel mai inalt nivel de crestere de dupa 1994, cand PIB-ul chinez a urcat cu 13,1%.

Dezvoltarea economiei celei mai populate tari din lume este spectaculoasa in contextul incetinirii ritmului de dezvoltare in SUA, din cauza crizei creditelor ipotecare. Evenimentele din SUA au afectat insa China prin scaderea exporturilor, care reprezinta o treime din PIB-ul statului asiatic. Pentru anul in curs, analistii estimeaza o crestere economica mai lenta, de 10a.

Nivel de trai scazut

Chiar daca avansul PIB-ului plaseaza China printre cele mai mari economii din lume, nivelul de trai este cel care face diferenta intre state. In timp ce PIB-ul pe cap de locuitor in Germania a fost, in 2006, de peste 35.000 de dolari, China, tara care aspira sa-i ia locul in topul economiilor puternice, are un PIB pe cap de locuitor de peste 14 ori mai mic, putin peste 2.400 de dolari.

Cu toate ca rezultatele indica un ritm alert de dezvoltare economica, autoritatile de la Beijing nu se grabesc sa se plaseze pe al treilea loc in topul economiilor mondiale. "Nu putem face o comparatie cu Germania, deoarece aceasta tara nu si-a anuntat inca statisticile economice pe anul 2007", a declarat Xie Fuzhan, directorul BNS.

Inflatia, cel mai mare pericol

Cifrele oficiale pentru anul trecut indica o economie in plina expansiune: investitii cu 24,8% mai mari si productie industriala in crestere cu 18,5%. Desi imbucurator, un asemenea ritm de dezvoltare ingrijoreaza autoritatile chineze. Economia Chinei risca sa treaca de la un ritm rapid de crestere la supraincalzire, a avertizat Xie Fuzhan.

Un alt pericol punctat de acesta este inflatia, care a depasit cu mult tinta propusa de banca centrala. Cu o crestere a preturilor de 4,8% in 2007, cea mai mare din ultimii 11 ani, tinerea in frau a inflatiei se numara printre prioritatile guvernului de la Beijing.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=338527 target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.