China, pregatita sa cumpere datorii suverane portugheze

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 00:00
951 citiri
China, pregatita sa cumpere datorii suverane portugheze

China este pregatita sa cumpere obligatiuni suverane portugheze in valoare de 4-5 miliarde de euro, pentru a ajuta statul sa reziste presiunilor de pe pietele de finantare, potrivit publicatiei Jornal de Negocios, preluata de Reuters.

China va cumpara datorii portugheze prin licitaþii sau de pe piaþa secundara in primul trimestru al anului viitor, potrivit unui acord incheiat intre guvernele celor doua state, menþioneaza Jornal de Negocios, fara a cita sursele.

Fondurile de investiþii chineze au suferit piederi mari din cauza crizei financiare mondiale, iar autoritaþile de la Beijing sunt mai precaute in privinþa plasamentelor rezervelor financiare.

Portugalia a intrat in ochiul furtunii din zona euro iar preþul accesului la finanþare creste accentuat pentru acest stat, in conditiile in care investitorii se tem tot mai mult ca Lisabona ar putea fi urmatorul stat care recurge la asistenta financiara externa, dupa Grecia si Irlanda.

In aprilie, Portugalia va trebui sa ramburseze datorii de 4,5 miliarde de euro.

In 2011, autoritaþile de la Lisabona vor trebui sa onoreze obligaþii financiare legate de datorii totalizand 9,4 miliarde de euro.

Bugetul pentru 2011 cifreaza nevoie de finantare pentru anul viitor la 10,75 miliarde de euro.

Ministrul portughez de Finante Fernando Teixeira dos Santos s-a intalnit saptamana trecuta cu omologul chinez Xie Xuren ºi cu ºeful Bancii Poporului din China.

Oficialii portughezi au declarat ca guvernul incearca sa diversifice baza de investitori in datorii, China fiind o prioritate.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat marþi ca ar putea retrograda ratingul datoriilor Portugaliei cu una sau doua trepte, din cauza costurilor mari de imprumut si perspectivelor slabe de crestere economica.

In luna octombrie, cu ocazia unei vizite in Grecia, premierul chinez Wen Jiabao a indicat ca Beijingul va cumpara obligatiuni elene cand Grecia va iesi din nou pe piata.

#china, #datorii, #din, #euro, #financiare, #grecia, #mari, #miliarde, #pentru, #portugalia , #China