China petrece iar: Ziua lui Mao Zedong, aniversata cu noi tehnici de lupta

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 20:18
4014 citiri
China petrece iar: Ziua lui Mao Zedong, aniversata cu noi tehnici de lupta
Foto: Wikimedia

De ziua lui Mao, pe 26 decembrie, marina militara chineza va avea un dublu motiv de sarbatoare, oficialitatile de la Beijing pregatind cu fast lansarea primului portavion de productie interna, tip 001A.

Vestea a fost data de un raport aparut in presa din Hong Kong, iar expertii militari cred ca evenimentul se va petrece intocmai, in ciuda faptului ca oficialitatile chineze incearca sa tina la secret acest program, relateaza Bloomberg.

Secretul lui Mao

In a doua zi de Craciun, Partidul Comunist din China sarbatoreste cea de-a 122-a aniversare de la nasterea liderului revolutiei comuniste Mao Zedong.

Nu este prima lansare festiva de tehnica de lupta pe care China o pregateste cu ocazia aniversarilor liderului comunist.

Primul submarin nuclear al Chinei, Changzheng-1, a fost lansat pe 26 decembrie 1970. Alte trei sumersibile tip 091 din clasa Han detinute de China au primit botezul apei in aceeasi zi aniversara pentru comunistii chinezi.

Portavionul 001A nu este propulsat de energie nucleara, iar expertii occidentali cred ca stirea este reala, chiar daca oficialii chinezi au refuzat sa comenteze informatia.

In plus, ziarul Ming Pao, care a publicat raportul cu privire la existenta acestui portavion, sustine ca vasul va deveni operational abia in 2019, motiv pentru liderii de la Beijing de a mai organiza o festivitate peste 4 ani, cu prilejul Zilei Revolutiei Populare, pe 1 octombrie.

In ciuda reticentei Beijingului de a comenta despre proiectul portavionului de productie indigena, site-ul Ministerului Apararii Nationale din China gazduieste un articol aparut in China Newsweek in care se mentioneaza faptul ca oficialii din Aparare doresc sa construiasca trei asemenea vase.

In februarie, guvernul local din Changzhou a alimentat speculatiile cu privire la portavion dupa ce a publicat informatia ca o companie locala a castigat contractul pentru lucrarile de cablare electrica a vasului.

La cateva ore dupa aceea, informatia a fost stearsa de pe site-ul oficial. "In baza acestor evidente indirecte, sunt inclinat sa cred ca portavionul Chinei este in lucru", apreciaza Collin Koh Swee Lean, asistent universitar la Scoala de Studii Internationale din Singapore.

"Considerand ca vasul ar putea fi lansat la apa la sfarsitul acestui an si ulterior echipat corespunzator pentru a intra in testele de la dana si din larg, cred ca nava ar putea fi operationala pana in 2020", apreciaza Koh

Marina chineza are in dotare un portavion, Liaoning, construit din carena unui fost vas militar ucrainian pe care Beijingul l-a achizitionat in 2012.

Discretie totala

China a preferat sa isi tina secret programul de constructie a portavioanelor, in parte pentru a inlatura o parte din ingrijorarile care planeaza asupra fortelor sale navale in crestere si a posibilitatii de a contesta suprematia navala a Statelor Unite in zona Asia-Pacific.

Chiar si asa, un raport al Pentagonului de saptamana trecuta arata ca Washingtonul se asteapta ca, pana la sfarsitul anului, Beijingul sa lanseze la apa si un submarin nuclear capabil sa poarte rachete ce ar putea lovi solul american.

In mai, tot serviciile de informatii ale marinei americane au avertizat ca Beijingul dezvolta un program de construire a portavioanelor care va permite executia mai multor nave de acest tip in urmatorii 15 ani.

Koh crede ca un indiciu privind existenta unui portavion in executie il reprezinta accelerarea programului de construire a avioanelor de vanatoare J-15, concepute special pentru operatiuni pe portavioane.

Pasii facuti de China in aceasta directie se dovedesc neclari pentru observatori prin faptul ca armata chineza s-a concentrat pe dezvoltarea mai multor tipuri de rachete considerate adevarate arme ucigase pentru portavioanele inamice.

Conflict de la distanta

"Portavionul 001A poate fi lansat in decembrie, si acest lucru este un amanunt important, dar intreaga problema a programului destinat acestor nave nu ar trebui supraestimata.

Chinezii s-au axat foarte mult pe dezvoltarea unor arme indreptate impotriva navelor inamice", arata Malcom Davis, profesor asistent pe relatia China-Occident la universitatea Bond din Australia.

La parada militara din 3 septembrie, organizata la Beijing, armata chineza a expus rachetele balistice DF-26 si DF-21D, cu rza de actiune de 3.000, respectiv 1.750 de kilometri. Ambele arme sunt considerate distrugatoare de portavioane.

"China a dezvoltat capabilitati anti-navale foarte sofisticate, iar americanii sunt pe punctul de a fi depasiti din acest punct de vedere. Au si ei o racheta balistica anti-navala in lucru, dar va trece ceva vreme pana cand va fi perfecta", apreciaza Davis.

"Asta inseamna ca, daca Beijingul va investi in constructia de portavioane, se va confrunta cu vulnerabilitatea acestor nave in fata rachetelor.

Navele americane pot fi vulnerabile acum si in urmatorii ani dar, pana la mijlocul deceniului viitor, acelasi lucru va fi valabil si pentru portavioanele Chinei", conchide profesorul australian.

Din punctul sau de vedere, rolul portavioanelor in conflictele militare ale viitorului se va diminua pe masura ce submarinele nucleare silentioase si alte nave de razboi mult mai eficace vor incepe sa intre in dotarea fortelor militare din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program inarmare China, #portavion China, #rachete balistice antinavale , #China