China, pe punctul de a recunoaste cati bani baga in armata

Luni, 04 Martie 2013, ora 13:31
1752 citiri
China, pe punctul de a recunoaste cati bani baga in armata

China, unde cifrele oficiale sunt de obicei difuzate de un mecanism foarte inchis, a rupt luni traditia si s-a referit la bugetul sau anual destinat apararii intr-o conferinta de presa, in prefata deschiderii sesiunii parlamentare anuale, dar inca nu a oferit cifre exacte.

Nivelul de crestere a bugetului militar al Chinei in acest an, in contextul tensiunilor teritoriale cu Japonia, constituie un subiect sensibil, potrivit agentiei de presa mentionate, rezulta dintr-un comentariu France Presse.

Acest anunt este traditional facut de purtatorul de cuvant al Adunarii Nationale Populare (ANP, parlamentul) care isi va deschide marti sesiunea plenara anuala.

Chestionata de un ziarist strain in privinta volumului exact al bugetului apararii, dna Fu Ying, ministru adjunct de externe si purtator de cuvant al acestei sesiuni parlamentare, a refuzat sa furnizeze cifrele asteptate.

"Se pare ca China ar trebui sa explice in fiecare an lumii intregi de ce trebuie sa-si consolideze apararea nationala si de a-si creste bugetul de aparare", a raspuns ea.

"Nu ar fi o veste buna pentru lume in cazul in care o tara mare precum China nu si-ar putea asigura propria securitate", a adaugat ministrul adjunct de externe chinez, insistand ca tara sa are nevoie de o "aparare puternica nationala". Mai mult, aceasta a subliniat, de asemenea, ca "intarirea capacitatii de aparare a Chinei va conduce la o mai mare stabilitate in regiune".

Chinezii au cheltuit 82,6 miliarde de dolari pentru aparare in 2012

Volumul bugetului apararii pe 2013 ar putea fi facut public in timpul lucrarilor ANP, inclusiv in raportul asupra finantelor tarii.

China a anuntat anul trecut o crestere a bugetului sau militar cu 11,2% pentru 2012, pana la 670,27 miliarde de yuani (82,6 miliarde de euro la cursul actual de schimb).

O noua crestere puternica a cheltuielilor militare ale Chinei este de natura sa alimenteze preocuparile legate de ambitiile Beijingului, care incearca sa recupereze ramanerea in urma in plan militar, dotandu-se cu arme din ce in ce mai sofisticate.

Tokyo si Beijingul isi disputa suveranitatea unui mic arhipelag nelocuit din Marea Chinei orientale, platoul caruia ar putea contine zacaminte de hidrocarburi. Conflictul a escaladat in 2012 dupa nationalizarea unei parti a acestui arhipelag de catre Japonia.

De atunci, relatiile chino-japoneze sunt tensionate, Beijingul trimitand in mod regulat nave si aeronave in jurul acestui teritoriu disputat in pofida patrulelor si pazei de coasta nipone.

#buget aparare China, #cheltuieli aparare China, #transparenta cheltuieli publice China , #China

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm