China isi va impune moneda, peste 10 ani?

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 09:30
1459 citiri
China isi va impune moneda, peste 10 ani?

Yuanul chinezesc ar putea depasi dolarul american ca moneda de schimb, in urmatorul deceniu, spun unii economisti.

Din anul 2009, Beijingul promoveaza utilizarea monedei sale in tranzactiile comerciale.

Cresterea depozitelor in Hong Kong a condus la dezvoltarea unei piete de obligatiuni in yuani foarte dinamica. Internationalizarea monedei sale a inceput sa ofere Chinei o serie de avantaje financiare si politice.

A doua economie mondiala ar putea evita, astfel, cresterea expunerii sale fata de valutele straine, inclusiv fata de dolar, in care aceasta nu are incredere, scrie L'Express.

Cu toate acestea, rigiditatile care inca mai inconjoara yuanul sau renminbi (RMB), cum mai este moneda numita, pot impiedica ca acesta sa devina o moneda cu adevarat internationala. Multi experti nu cred ca Partidul Comunist din China va relaxa moneda, rata de schimb si ratele dobanzilor.

"Dominanta economiei chineze - care cuprinde productia, comertul si moneda - pare mai iminenta si mai mare decat ceea ce vrem sa recunoastem astazi," a scris Arvind Subramanian, de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala, in cartea sa, intitulata "Eclipse: traiesc in umbra dominarii economice a Chinei".

Folosind un index al ponderii fiecarei tari din produsul intern brut (PIB) mondial, comertul si exporturile nete de capital, Arvind Subramanian calculeaza ca statul chinez este deja pe cale sa depaseasca Statele Unite, ca lider al economiei globale.

"Pana in 2030, aceasta dominatie ar putea arata ca cea a Statelor Unite in anii 1970 sau cea a Marii Britanii in 1870, iar aceasta pozitie dominanta, la randul sau, va ridica renminbiul la rangul de prima moneda ca rezerva, mult mai devreme decat se astepta", scrie el.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie china, #yuan, #tranzactii comerciale china, #moneda china , #China