China isi pierde avantajul mainii de lucru ieftine. Strainii cauta deja alte destinatii

Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:11
1343 citiri
China isi pierde avantajul mainii de lucru ieftine. Strainii cauta deja alte destinatii

O serie de companii japoneze intentioneaza sa se extinda in alte tari din Asia de Sud-Est si sa-si restranga activitatea de productie din China, dupa ce costul fortei de munca a crescut tot mai mult in ultima perioada.

Astfel, companii precum Funai Electric, ce realizeaza in China produse din domeniul audiovizual, sau societati din sectorul textil, ca Fast Retailing, Aoyama Trading sau Aoki Holdings, au inceput sa-si restranga activitatea din China si sa-si delocalizeze productia catre alte tari din sud-estul Asiei unde salariile lucratorilor sunt mai mici, cum ar fi Birmania, Vietnam, Filipine sau Indonezia, transmite agentia EFE, conform Agerpres.

Salariul minim din fabricile chineze a crescut in ultimii ani cu circa 40%, ajungand la 328 de dolari pe luna. La ora actuala, in Filipine salariile lucratorilor sunt cu 30% mai mici decat cele din China, in Vietnam cu 55% si in Birmania cu 83%. De asemenea, exporturile filialelor chineze ale societatilor japoneze au scazut cu 22% intre anii 2007 si 2010.

In plus, disputa teritoriala dintre China si Japonia pentru insulele Senkaku/Diaoyu, care s-a intensificat din luna septembrie 2012, a provocat, pe langa manifestatiile violente impotriva intereselor japoneze din China, si mai multe revendicari pentru cresteri salariale in fabricile detinute de japonezi.

#companii japoneze China, #productie firme Japonia, #cost forta munca China, #salarii china, #plecare firme Japonia China , #China