China infrunta cel mai greu an economic din istorie

Joi, 05 Martie 2009, ora 14:03
1470 citiri
China infrunta cel mai greu an economic din istorie

Premierul chinez, Wen Jibao, a declarat ca 2009 este cel mai greu an cu care China s-a confruntat in ultimul secol, din cauza crizei economice.

Wen a adaugat ca va elabora un program prin care statul va acorda fonduri in valoare de 585 de miliarde de dolari, pentru a stimula economia chineza, informeaza BBC.

Oficialul chinez a anuntat o crestere economica de 8% si doreste crearea a noi mijloace pentru cresterea cererii si consumului. Reprezentantii Partidului Comunist chinez se tem ca o eventuala crestere econmica, sub 8%, ar putea crea instabilitati sociale.

Daca oamenii nu vor mai avea slujbe, acestia se vor intreba de ce Partidul Comunist ar trebui sa ramana la putere. Din acest motiv, autoritatile chineze trebuie sa mentina sub control somajul si cresterea economica, pentru a evita revoltele sociale.

Premierul chinez a adaugat ca spera sa creeze noua milioane de locuri noi de munca si o marire a bugetului Guvernului cu 25%.

"In China, o tara in curs de dezvoltare cu 1,3 miliarde de locuitori, mentinerea unei cresteri economice constante este absolut esentiala, pentru a crea locuri de munca in mediul rural si urban. Trebuie sa marim veniturile populatiei si sa asiguram stabilitatea sociala", a declarat Wen Jibao.

Premierul chinez a recunoscut ca tara sa traverseaza o perioada foarte dificila, confirmand ca exista multe probleme privind securitatea sociala si sistemul sanitar. Daca numarul de somerii va creste, in continuare, riscul aparitiei revoltelor sociale este iminent.

Guvernul chinez va investi fonduri in proiecte care vizeaza infrastructurile feroviare si reabilitarea retelelor de autostrazi. De asemenea se vor investi bani in modernizarea sistemelor de irigare.

Premierul a adaugat ca Guvernul va incerca sa mentina stabilitatea sociala, in contextul in care in Beijing ar putea fi concediati milioane de angajati.

"Vom lansa un avertisment pentru a mentine stabilitatea in sistemul social, pentru a preveni revoltele in masa", a declarat premierul chinez.

In aclesi timp, acesta a adaugat ca va mari bugetul armatei cu 14,9%, investind peste 70,2 miliarde de dolari in industria armamentului.

#china, # criza, # fonduri, # crestere economica, # someri , #China