China detroneaza SUA si devine cea mai mare piata auto

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 11:32
1381 citiri
China detroneaza SUA si devine cea mai mare piata auto

China a depasit anul trecut Statele Unite in materie de vanzari de automobile si a devenit cea mai mare piata auto din lume, datorita masurilor de sustinere a industriei de profil aplicate de guvern, iar companiile sunt pregatite pentru noi cresteri in acest an, transmite Reuters.

Vanzarile de autovehicule au atins 13,6 milioane de unitati in 2009 in China, potrivit datelor anuntate luni de Asociatia Chineza a Producatorilor de Automobile, cu mult peste nivelul de 10,4 milioane de masini vandute in Statele Unite, unde piata auto a atins minimul ultimilor 27 de ani, precizeaza Mediafax.

Desi statistica din China include si autocamioanele grele, in timp ce cea din SUA cuprinde doar autoturismele pentru pasageri si vehiculele comerciale usoare, piata chineza ramane deasupra celei americane cu peste doua milioane de unitati chiar si dupa eliminarea camioanelor.

"Vanzarile au fost extrem de ridicate anul trecut in majoritatea sezoanelor, cu schimbari minore de la o perioada la alta. Multi clienti trebuie sa astepte saptamani, uneori chiar luni de zile pentru a cumpara o masina", arata un analist chinez.

Spre exemplu, vanzarile de masini pentru pasageri au crescut cu 52,9%, la 10,3 milioane de unitati in 2009.

In decembrie, numarul de autoturisme comercializate a urcat cu 88,7% fata de perioada similara a anului anterior, la 1,1 milioane de unitati.

Pentru 2010, companiile se asteapta ca piata chineza sa creasca in continuare, insa intr-un ritm mai redus, mai apropiat unui nivel de expansiune stabila.

 

#auto, #automobile, #china, #piata, #vanzari , #China