Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China descopera coruptie in cadrul organizarii JO din 2008

China descopera coruptie in cadrul organizarii JO din 2008
Procurorul general al Chinei a descoperit ca 170 de milioane de dolari destinati proiectelor pentru Jocurile Olimpice "s-au scurs" din bugetul Chinei pe anul 2003.Procurorul general al Chinei a descoperit ca banii destinati proiectelor pentru Jocurile Olimpice "s-au scurs" din bugetul Chinei pe anul 2003.
Raportul procurorului Li Jinhua a mai dezvaluit ca si banii destinati fondurilor pentru ajutorarea fermierilor saraci "s-au evaporat".

In total, raportul lui Li a descoperit ca lipsesc 170 de milioane de dolari.

"Cei mai multi bani au ajuns in mana membrilor staff-ului sau au fost cheltuiti pentru construirea de cladiri de birouri", relateaza ziarul China Daily.

Din 1999, Administratia Generala a Sporturilor a alocat 13,2 milioane de dolari pentru comitetul de organizare al Olimpiadei 2008 de la Beijing.

Au fost gasite dovezi de proasta gestionare a fondurilor si de coruptie in zonele rurale, unde banii meniti sa asigure imprumuturi avantajoase pentru fermierii aflati in dificultate s-au dus catre proiecte de trafic, electricitate si telecomunicatii.

Premierul Wen Jiabao a consacrat temei saraciei rurale cea mai mare parte din discursul sau din martie 2004, si a subliniat ca imbunatatirea conditiilor fermierilor reprezinta o prioritate a Guvernului.

In sud-vestul tarii, in provincia Chongqing, numai 0.3% din totalul fondurilor pentru fermieri au ajuns efectiv in mana acestora.

Tot in raport se arata ca banii au fost nechibzuit cheltuiti pe proiectele de infrastructura, iar 25% din cele 526 de proiecte analizate nu au fost terminate la timp.

Alte 119 au fost finalizate, dar nu pot fi folosite la adevarata capacitate. Un exemplu concret il constituie o platforma de exploatare a gazului in provincia Henan, care a avut nevoie de 10 ani pentru a fi construita si care in prezent pierde bani din cauza schimbarilor profunde de pe piata, care s-au petrecut in tot acest timp.

Evaziunea fiscala constituie o alta problema reala in China, fiind descoperite 788 de companii care nu au platit taxe in valoare de 25 de miliarde de yuani.

Sursa: BBC

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 834 ori