China, de vina pentru somajul din SUA? Vezi ce masuri iau americanii

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 12:21
2804 citiri
China, de vina pentru somajul din SUA? Vezi ce masuri iau americanii

Explozia exporturilor chineze din ultimii ani a adus un val de marfuri ieftine pentru consumatorii americani, insa produsele "made in China" au venit la pachet cu un cost mare SUA.

SUA au pierdut aproape 2,8 milioane de locuri de munca in ultimul deceniu odata ce productia in China a devenit ieftina si abundenta, potrivit unui raport recent al Institutului de Politici Economice.

Pierderile locurilor de munca au afectat toate cele 50 de state si Districtul Columbia, Texas, New York si Illinois.

Exporturile chineze catre SUA au devansat rapid exporturile americane catre China, productia americana pierzand 1,9 milioane de locuri de munca din 2001, ca urmare a deficitului balantei comerciale.

Mai mult de o treime din cei care si-au pierdut locul de munca in frabricile americane au abandonat piata de munca, in timp ce procentajul scazut de muncitori americani care au reusit sa gaseasca noi locuri de munca au primit salarii mai mici cu 10%.

Pierderile locurilor de munca din ultimul deceniu sunt doar un capitol dintr-o poveste americana mult mai veche.

Incepand cu 1990, cresterea somajului, scaderea salariilor si scaderea ratelor de participare pe piata muncii au fost corelate expunerea la concurenta din China.

Informatiile provin dintr-un studiu efectuat de trei economisti, care au comparat datele de comert pentru pietele locale din SUA si au constatat rezultate alarmante.

Nu doar comertul cu China impinge in jos salariile si conduce la somaj, ci autorii studiului au constatat ca e nevoie de o taiere din veniturile guvernului SUA pentru asigurari de somaj si servicii sociale de asistenta pentru muncitorii americani concediati.

Criticii sustin ca in acest"joc al exporturilor" SUA a fost trasa in jos de catre statul chinez, fiindca acesta din urma si-a tinut moneda depreciata in mod artificial, facand astfel exporturile sale extrem de ieftine.

De asemenea, moneda depreciata a Chinei a jucat un rol important in bula imobiliara care a declansat in cele din urma criza financiara si Marea Recesiune, iar astazi este vazuta ca un factor care impiedica economica globala sa-si revina.

Chiar daca boom-ul comercial al Chinei a avut beneficii colaterale pentru alte tari- in special pentru Germania, care vinde statului chinez echipamentul necesar pentru industria prelucratoare, efectele nocive ale Chinei pe piata muncii din SUA au fost mai mari decat cele estimate de specialist.

Presedintele Obama a fost criticat fiindca nu a intervenit mai mult in confruntarea cu China pentru devalorizarea yuanului.

Saptamana viitoare, Senatul American va lua in considerare un proiect de lege care sa interzica  exporturile in SUA din orice tara despre care se dovedeste ca manipuleaza valoarea monedei sale, o masura care pare a fi dedicata Chinei.

#exporturi china, #piata munca sua, #somaj sua, #salarii sua, #disponibilizari sua, #depreciere yuan , #China