China cumpara in exclusivitate cea mai performanta arma antiaeriana a Rusiei

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 13:10
7001 citiri
China cumpara in exclusivitate cea mai performanta arma antiaeriana a Rusiei
Foto: Kresy

Compania de stat Rosoboronexport, specializata in productia si comertul international de armament, a reusit sa gaseasca primul cumparator pentru cel mai nou sistem antiaerian S-400 Triumf produs in Rusia.

Este vorba despre guvernul chinez, care a decis sa incheie un contract pentru livrarea noului echipament de aparare, a dezvaluit directorul companiei din Rusia.

Anatoli Isaykin a precizat ca nu va face publice detaliile contractului, dar a precizat ca acesta a fost incheiat si "subliniaza importanta relatiilor strategice dintre cele doua tari".

Vestea vine la scurt timp dupa ce Rusia a anuntat ca ridica embargoul impus Iranului si doteaza regimul de la Teheran cu sisteme de rachete de tip S-300, o masura luata in ciuda SUA si altor state occidentale.

S-400 Triumf este cel mai nou sistem de antiaerian produs de industria de armament din Rusia si este capabil sa intercepteze atat avioanele, cat si rachetele de croaziera sau balistice la o distanta de 400 km, arata publicatia International Business Times.

Contract preferential

Rusia a negociat contractul inca din septembrie 2014, cheltuind pana acum 3 miliarde de dolari pentru livrarea sistemelor destinate celor sase batalioane de aparare antiaeriana din armata Chinei, potrivit Moscow Times.

China era deja in posesia sistemelor antiaeriene S-300, produse tot in Rusia, dar cu raza de actiune limitata la jumatate din distanta acoperita de S-400 Triumf.

Isaykin sustine ca mai multe tari si-au manifestat interesul pentru noul sistem de aparare antiaeriana dezvoltat in Rusia, dar, pentru moment, China ramane clientul selectat.

"In ciuda cresterii capacitatii de productie, ramane dificil sa expediezi acest sistem de aparare antiaeriana in mai multe tari", sustine directorul Rosoboronexport.

Totusi, Anatoli Isaykin recunoaste ca Rusia isi serveste propriile interese livrand arme Chinei.

Rusia are la aceasta ora noua batalioane de aparare antiaeriana dotate cu sisteme S-400 Triumf, conform datelor oferite de agentia moscovita Sputnik.

#armament rusesc China, #livrare armament China, #sistem antiaerian S 400 Triumf , #China