China catre SUA: Iata cum vom salva NOI economia mondiala!

Duminica, 26 Iunie 2011, ora 12:32
3390 citiri
China catre SUA: Iata cum vom salva NOI economia mondiala!

Un astfel de lucru se intampla extrem de rar. Premierul chinez Wen Jiabao a publicat un articol in Financial Times cu titlul "Cum planuieste China sa ajute revenirea economiei globale". Mesajul: "In timp ce SUA se balangane, China este locomotiva lumii". Vezi intregul articol semnat de premierul chinez.

"Cum planuieste China sa ajute revenirea economiei globale"

Au trecut trei ani de la izbucnirea crizei financiare. Multumita eforturilor unite ale comunitatilor internationale, economia globala isi revine.

Cu toate acestea, inca exista nesiguranta, iar recuperarea este fragila.

Cresterea globala este inegala; rata somajului in statele dezvoltate ramane ridicata; riscurile legate de datoriile guvernamentale au crescut accelerat in anumite state; presiunea inflationara creste.

Cu toate ca socul provocat de criza nu s-a terminat, au aparut riscuri suplimentare. Omenirea trebuie sa coopereze pentru a face fata acestor provocari.

China a actionat rapid in lupta impotriva crizei financiare, ajustandu-si politica macroeconomica pentru a creste consumul populatiei. In plus a introdus stimulente pentru a mentine cresterea si a imbunatati vietile oamenilor.

Facand acesti pasi, am depasit dificultati extreme si am "turnat" o fundatie solida pentru dezvoltarea Chinei.

Un rezultat notabil al modului in care am raspuns crizei este faptul ca China si-a mentinut un ritm de crestere accelerat si slabil.

Intre 2008 si 2010, PIB-ul Chinei a crescut cu o rata anuala de 9,6, 9,2 si respectiv 10,3%.

IPC-ul (Indicele Pretului de Consum) in aceeasi perioada a fost de 5,9, -0,7 si 3,3%. Au fost create 33,8 milioane de noi locuri de munca in orase. China si-a mentinut o crestere stabila si in acest an.

China crede ca trebuie sa raspundem crizei prin cresterea consumului, stimularea economiei reale si prin intarirea bazei pentru dezvoltare pe termen lung.

Am implementat un program de investitii pe doi ani de 618 miliarde de dolari care acopera dezvoltarea infrastructurii, ajustarea economiei, imbunatatirea traiului populatiei si a mediului.

Drept urmare, au fost construiti 10.800 de kilometrii de autostrada si aproximativ 300.000 de kilometrii de drumuri. Capacitatea de producere de electricitate a fost marita cu 210 milioane de kW.

Am marit suportul pentru dezvoltarea stiintei si tehnologiei, incuranjand companiile sa sporeasca investitiile in tehnologie si inovatie.

China lucreaza la mentinerea echilibrului intre cererea interna si externa, cota surplusului comercial din PIB scazand de la 7,5% in 2007 la 3,1% in 2010.

Cresterea rapida a economiei chineze si a importurilor sunt motorul redresarii economiei globale.

In lupta impotriva crizei, China a facut pasi imensi in dezvoltarea de programe sociale, pasi care nu ar fi fost posibili in urma cu cativa ani.

Am facut progrese in construirea unui sistem social de securitate ce acopera atat zonele urbane cat si cele rurale. Am introdus un model de asigurari pentru pensionarii de la tara de care va beneficia in acest an 60% din zonele chineze.

Toti chinezii au acum acces la un sistem de educatie gratuit. Cheltuielile guvernamentale cu educatia au crescut pana la 3,69% din PIB.

China a implementat politici economice prudente si flexibile, asigurandu-se ca acestea sunt sustenabile si realizabile in timp util.

Deficitul bugetar si balanta datoriilor sunt sub 3%, respectiv 20%, din PIB.

Deficitul bugetar guvernamental a fost taiat in 2010 si 2011.

De la mijlocul anului 2009, am utilizat unelte de politici monetare pentru a absorbi lichiditatile in exces.

In al patrulea trimestru al anului 2009, au fost setate principalele tinte ale reglementarilor macroeconomice: obtinerea unui echilibru intre cresterea accelerata si stabilitate, ajustarea structurala si gestionarea inflatiei.

Din ianuarie 2010, rata depozitelor si rata imprumuturilor au crescut de 12 ori, respectiv 4 ori. Asadar, cresterea rezervelor de bani s-a intors la normal.

Exista nelinisti legate de capacitatea Chinei de a-si tine in frau inflatia si a-si sustine cresterea rapida.Raspunsul meu empatic este "Da, putem face asta".

Cresterile rapide ale preturilor reprezinta preocuparea multor state, in special a economiilor in curs de dezvoltare si a Chinei.

China a facut din gestionarea cresterilor de preturi prioritatea reglementarilor guvernamentale.

Acest lucru a avut rezultat. Nivelul mediu al preturilor este controlabil si ne asteptam sa scada constant.

Productia de grau a crescut sapte ani la rand. Exista un exces a rezervelor tuturor produselor industriale.

Importurile cresc rapid. Suntem increzatori ca cresterile de preturi vor fi tinute ferm sub control anul acesta.

Articol de Silvia Panturu 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #china putere, #criza, #criza mondiala, #sua criza , #China