China bate bugetul UE pentru cercetare si dezvoltare

Marti, 12 Iunie 2007, ora 03:00
1027 citiri

In urmatorii doi ani China va depasi Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare daca nu se vor face mai multe investitii in acest sector in UE, a anuntat luni Comisia Europeana.

Comisia Europeana nu a mai cerut statelor membre ale UE sa faca mai multe eforturi sa majoreze cheltuielile lor din cercetare si dezvoltare pana la 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2010, deoarece Uniunea Europeana intentioneaza sa devina cea mai competitiva economie a lumii.

Un nou raport al Comisiei a aratat ca nivelul cheltuielilor UE pentru cercetare si dezvoltare in 2005 a fost de 1,84% din PIB si este pe cale de a scadea pana in 2010 sub nivelul mediu de la jumatatea anului 1990, de 1,80% din PIB.

"Prin urmare, intensitatea investitiilor din cele 27 de state membre ale UE este mai scazuta decat a altor economii ale lumii, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Japonia si Coreea de Sud", se spune in raport.

"Mai mult decat atat, noile economii emergente cum este China recupereaza rapid. Daca se mentin tendintele actuale, ne asteptam ca Uniunea Europeana sa fie ajunsa din urma de China pana in 2009", se mai spune in raport, care arata ca si cheltuielile Rusiei din acest sector cresc rapid.