China asigura SUA ca nu va folosi metalele rare drept instrument economic

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 00:26
1157 citiri
China asigura SUA ca nu va folosi metalele rare drept instrument economic

China a dat sambata asigurari Statelor Unite ca nu va folosi metalele rare, care intra in componenta produselor de inalta tehnologie, drept instrument politic sau economic, a declarat un oficial american dupa o intalnire a ministrilor de Externe din cele doua tari, transmite Reuters citat de Mediafax. 

Secretarul de stat al SUA Hillary Clinton si ministrul chinez de Externe Yang Jeichi s-au intalnit la summitul Asiei de Est de la Hanoi.

Statele Unite au fost deranjate de o decizie a Chinei de a reduce cotele exporturilor de metale rare si de suspendare a livrarilor catre Japonia, cu care se afla intr-o disputa teritoriala referitoare la niste insule din Marea Chinei.

Oficiali chinezi au declarat recent ca nu se vor folosi de faptul ca tara lor livreaza peste 90% din metalele rare utilizate pentru lasere, computere si componente electronice. Preturile insa au urcat, iar companiile incearca sa gaseasca surse alternative de aprovizionare.

"Secretarul Clinton a solicitat clarificari privind politica guvernului chinez in domeniul exporturilor de metale rare si a primit asigurari", a declarat un oficial american.

O a doua sursa a spus ca Yang a aratat clar ca China nu se va folosi de minerale ca de un instrument politic, economic sau comercial. 

#china, #sua, #metale rare, #instrument politic , #China