China are o noua marfa la export: milionarii in dolari

Joi, 05 Martie 2015, ora 15:30
2818 citiri
China are o noua marfa la export: milionarii in dolari
Foto: Great Wall Adventure

Extinderea prezentei Chinei in pietele globale a fost insotita si de numeroase "dezertari". Peste 76.000 de chinezi milionari in dolari au parasit tara intre 2003-2013, in cautarea unui nou camin peste mari si tari.

Fenomenul poate fi descris ca o tendinta generala a chinezilor avuti de a cauta o patrie adoptiva, informeaza Bloomberg.

Australia, SUA si Marea Britanie

Noii milionari ai Chinei par sa se simta minunat in tarile anglofone. Australia este una din tarile preferate de chinezii aflati in proces de relocare, observa brokerul Knight Frank, analizand studiile firmei de avocatura Fragomen.

In ultimii doi ani, peste 90% din cererile de obtinere a vizei de investitor in Australia au apartinut cetatenilor chinezi, insumand 1.384 de persoane.

Alte destinatii preferate de acestia sunt Statele Unite si Marea Britanie, unde doritorii unui permis de sedere cu drept de obtinere a cetateniei trebuie sa faca dovada unor investitii consistente in imobile de pe teritoriul acestor state.

"In cele din urma, vorbim de o tendinta generala de relocare a chinezilor bogati. Unii dintre ei lucreaza pentru companii care incearca sa devina jucatori globali, asa ca au nevoie de oameni de baza in Londra, New York sau Los Angeles, iar mutarea personalului este un lucru normal si benefic pentru aceste firme", arata Liam Bailey, seful departamentului de cercetare al Knight Frank.

Milionari fara frontiere

In primele noua luni ale anului trecut, 300 de milionari chinezi au depus cereri de acordare a vizei pentru Marea Britanie in cadrul programului Tier 1 Visa, care presupune achizitionarea unor proprietati care sa insumeze 2 milioane de lire sterline in aceasta tara.

Chinezii sunt urmati indeaproape de rusi, cu 160 de aplicanti in cadrul aceluiasi program, dintr-un total de 703 cereri depuse.

Pe plan global, la exportul de milionari, China este secondata de alta tara asiatica, 43.400 de mogului ai afacerilor din India emigrand intre 2003-2013.

In aceeasi perioada, Marea Britanie a primit un aflux de 114.000 de milionari din toata lumea, figurand drept cea mai atractiva destinatie pentru bogati.

Pe locul secund vine Singapore, cu 45.000 de milionari adoptati, iar ultimul loc pe podium este ocupat de Statele Unite, cu 42.000.

Elvetia si-a pierdut farmecul

Cresterea gradului de transparenta in sistemul bancar din Elvetia i-a gonit pe bogatii lumii din Tara Cantoanelor, o parte dintre cei care detineau proprietati aici luandu-si deja zborul catre Singapore, Statele Unite sau Emiratele Arabe, arata raportul Fragomen.

"Se observa existenta unui numar redus, dar in crestere, de clienti care intampina dificultati in achizitionarea bunurilor imobile de pe pietele straine, din cauza noilor reguli si a schimbului de date fiscale intre guverne", se mai arata in raport.

#emigranti milionari, #destinatii favorite milionari, #export milionari China , #China