Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China ar putea permite fluctuatia libera a yuanului

China ar putea permite fluctuatia libera a yuanului


China "ar putea permite" ca moneda sa nationala, yuanul, sa fluctueze in mod liber pe pietele valutare internationale, a declarat, joi, fostul guvernator al bancii centrale chineze, Dai Xiaolong.

Intr-o conferinta desfasurata cu prilejul Forumului Economic Mondial de vara, Dai Xiaolong, citat de ziarul South China Morning Post, a precizat ca decizia va fi luata in functie de situatia economiei chineze si scenariul economic global.

Dai Xiaolong, presedinte al Fondului National pentru Securitate Sociala, este primul functionar de rang inalt al tarii care anunta in mod public un calendar provizoriu pentru deplina convertibilitate a yuanului, potrivit ziarului citat.

Libera fluctuatie a monedei chineze a intrat pe agenda bancii centrale in anul 1996, insa, pana acum, Beijingul nu a prezentat un calendar pentru aplicarea ei.

In prezent, spre deosebire de majoritatea principalelor monede din lume - a caror valoare se stabileste in functie de cerere si oferta pe pietele valutare - yuanul are un curs de schimb fix, pe care-l stabileste zilnic Banca Populara a Chinei.

In luna aprilie, acest organism a anuntat largirea marjei de fluctuatie a yuanului in raport cu dolarul la 1%, fata de limita de 0,5% in vigoare pana atunci.

Regiunea administrativa speciala Hong Kong actioneaza in prezent ca un centru de comert "exterior", unde intreprinderile straine, institutiile si rezidentii pot schimba in mod liber moneda chinezeasca, rol care ar inceta daca s-ar permite deplina convertibilitate a yuanului pe intregul teritoriu al Chinei, potrivit EFE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1115 ori