Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China ar putea lansa o agentie de valorificare a rezervelor valutare ale tarii, in septembrie

China ar putea lansa o agentie de valorificare a rezervelor valutare ale tarii, in septembrie
Agentia de investitii ce urmeaza sa valorifice o parte din rezervele valutare ale Chinei ar putea fi lansata oficial in septembrie, a informat China Business News, citata de AP.

Agentia de investitii va fi finantata prin vanzarea unor obligatiuni in valoare de 200 miliarde dolari si achizitionarea unei case de schimb de la Banca Centrala.

Guvernul Chinei si-a anuntat, inca din martie, planul de infiintare a unei astfel de agentii de investitii, in cadrul efortului de a valorifica mai bine rezervele valutare ale Chinei, cifrate la 1.200 miliarde dolari, cele mai mari din lume. Cea mai mare parte a acestor rezerve sunt investite in titluri de valoare ale Trezoreriei Statelor Unite ale Americii si alte instrumente de investitii sigure, dar cu profituri reduse.

Oficialii insarcinati cu implementarea agentiei au anuntat in mai ca vor investi trei miliarde dolari intr-o oferta publica initiala anuntata de firma privata de capital Blackstone Group LP.

Ministrul chinez de Finante, Jin Renqing nu a oferit alte detalii in legatura cu modul in care vor fi investiti banii si nici in legatura cu procentul din rezervele valutare ale Chinei care va fi transferat noii companii de investitii. Ministrul chinez a subliniat insa ca Beijingul va incerca sa profite de experienta societatii Temasek Holdings, agentia guvernamentala de investitii din Singapore, care se ocupa de gestionarea a aproximativ 89 miliarde dolari proveniti din fondurile de pensii si alte active.

Economistii sunt de parere ca Beijingul ar putea aloca intre 200 si 400 miliarde dolari pentru noua companie, care astfel ar fi capabila sa modifice fluxul mai multor zeci de miliarde de dolari pe pietele financiare ale lumii. Mass-media din China estima ca agentia ar putea gestiona o cincime din rezervele valutare ale Chinei, aproximativ 210 miliarde dolari, adica mai mult decat are la dispozitie cel mai mare fond de investitii din lume.

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au fost acumulate de pe urma imensului excedent comercial al tarii si a interventiilor Bancii Nationale a Chinei, care a achizitionat dolari de pe pietele externe pentru a impiedica aprecierea monedei nationale. Cu toate acestea, mai multi economisti solicita autoritatilor de la Beijing sa utilizeze o parte din aceste rezerve pentru a finanta programele sociale.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 889 ori