China ar putea finanta cateva proiecte majore in Romania

Marti, 02 Martie 2010, ora 23:04
1245 citiri
China ar putea finanta cateva proiecte majore in Romania

Ministrul roman al economiei, Adriean Videanu, si adjunctul ministrului comertului din China, Gao Hucheng, si-au manifestat dorinta ca in cursul acestui an sa fie demarate in Romania cateva proiecte majore sustinute financiar de China, a anuntat luni Ministerul Economiei.

Luni, 1 martie, au avut loc lucrarile sesiunii a XX-a a Comisiei mixte Interguvernamentale dintre Romania si Republica Populara Chineza.

"In cadrul discutiilor de luni, (...) au fost analizate si s-au prezentat solutii de rezolvare a problemelor aparute in cadrul schimburilor economice si comerciale romano-chineze, precum si propuneri de dezvoltare in viitor a relatiilor bilaterale in acest domeniu", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Ultimele date arata ca schimburile bilaterale au continuat sa se dezvolte, exportul romanesc in China avansand anul trecut cu peste 20% fata de 2008, in ciuda crizei economice mondiale.

"In contextul colaborarii economice, ministerele de resort din cele doua tari si-au exprimat dorinta de a incuraja si sprijini companiile romanesti si chineze pentru a se implica activ in realizarea de proiecte majore cele doua tari, in domenii de interes national precum: energia, infrastructura, energiile regenerabile, protectia mediului, controlul poluarii industriale, managementului apelor, agricultura, zootehnie, piscicultura si imbunatatiri funciare", mai informeaza comunicatul.

La finalul lucrarilor a fost semnat Protocolul celei de-a XX-a Sesiuni a Comisiei mixte Interguvernamentale dintre Romania si Republica Populara Chineza. De altfel, China este organizatorul Expozitiei Mondiale din 2010, unde Romania va participa cu un pavilion in constructie proprie.

Pe perioada desfasurarii Expo 2010 Shanghai, Ministerul Economiei va organiza doua misiuni economice la nivel ministerial si cinci mini-expozitii specializate pentru promovarea produselor romanesti. 

#china, #proiecte, #romania, #minister, #videanu , #China