China ar putea cumpara in continuare titluri de stat americane

Joi, 18 Iunie 2009, ora 10:57
1404 citiri
China ar putea cumpara in continuare titluri de stat americane

China si-ar putea extinde detinerile de titluri de stat americane in cazul in care dolarul se va mentine la un nivel stabil, chiar daca traiectoria pe termen lung vizeaza o diversificare a rezervelor sale valutare, a precizat intr-un eseu un fost sef al bancii centrale chineze, citat de Reuters, preluat de NewsIn.

Eseul, scris de Dai Xianglong, fost guvernator al bancii centrale chineze, a repetat o serie din cometariile pe care le-a facut si in urma cu o saptamana, conform carora Beijingul nu are momentan o alternativa si ca trebuie sa isi pastreze expunerile pe activele americane.

Insa Dai a precizat ca nu este corect "sa descrii situatia actuala a administrarii rezervelor valutare ale Chinei precum o cadere intr-o capcana a dolarului".

Mai multi inalti oficiali chinezi s-au declarat ingrijorati de expunerea Chinei la datoria americana, avand in vedere sporirea riscurilor inflationiste in Statele Unite.

Aproximativ 70% din rezervele valutare ale Chinei, ce se ridica la 1,95 mii de miliarde dolari sunt denominate in dolari.

Banca Mondiala a anuntat joi ca ritmul de acumulare de rezerve valutare al Chinei se va reduce semnificativ.

Banca centrala chineza se asteapta ca rezervele valutare sa urce cu 218 miliarde dolari in 2009, dupa ce in 2008 acestea au sporit cu 419 miliarde dolari si cu 462 miliarde dolari in 2007. 

#bm, #dolar, #rezerve, #valuta , #China