China ancheteaza importul de vinuri europene, ca replica la taxa UE pe panouri solare

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:29
1423 citiri
China ancheteaza importul de vinuri europene, ca replica la taxa UE pe panouri solare

China a anuntat miercuri ca lanseaza o ancheta antidumping asupra vinurilor importate din Uniunea Europeana, la o zi dupa decizia Comisiei Europene de a impune taxe provizorii pe panourile solare chineze.

"Guvernul chinez a lansat o procedura antidumping si antisubventionare vizand vinurile provenind din Uniunea Europeana", a precizat, intr-un comunicat, Ministerul chinez al Comertului, potrivit France Presse.

Anterior, agentia de presa oficiala Xinhua a prevenit ca taxele "punitive" anuntate de Uniunea Europeana ar putea fi urmate de represalii comerciale. "Protectionismul Uniunii Europene da un semnal foarte prost Chinei si lumii intregi. In loc sa caute o solutie avantajoasa pentru ambele parti ca sa isi rezolve problemele interne, (n.r. Uniunea Europeana) arunca responsabilitatea in spatele altora", a scris agentia chineza de presa.

"Protectionismul de o parte nu poate duce decat la protectionism si de cealalta parte. UE va trebui sa poarte responsabilitatea unui eventual razboi comercial, daca o asemenea ipoteza se realizeaza", a adaugat Xinhua.

Masurile Comisiei in privinta panourilor solare din China

Comisia Europeana a anuntat marti instaurarea de taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului, care a adoptat in trecut masuri vizand produse europene in replica la decizii europene privind anchetarea sau taxarea unor societati sau produse chineze.

Executivul european a optat pentru masuri progresive: astfel, incepand din 6 iunie, taxele vor fi de 11,8%, urmand sa ajunga peste doua luni la 47,6%, in medie, in cazul in care Comisia nu ajunge la un acord cu Beijingul.

Valoarea totala a exporturilor de vinuri si produse spirtoase europene spre China depaseste 1 miliard de euro. Primul exportator european spre China este Franta, cu 140 de milioane de litri de vin vanduti in 2012, pentru o suma totala de 788 de milioane de dolari, conform serviciilor vamale chineze.

#taxa UE panouri solare, #ancheta China dumping vinuri, #relatii comerciale China UE, #razboi comercial China UE , #China