China ameninta cu retragerea din tratatele maritime internationale

Marti, 21 Iunie 2016, ora 16:00
6382 citiri
China ameninta cu retragerea din tratatele maritime internationale
Foto: Flickr/Times Asl

Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marilor (UNCLOS) a fost ratificata pana in prezent de 160 de state si de Uniunea Europeana, dar numarul acestora s-ar putea reduce in mod neasteptat.

Oficialii de la Beijing au anuntat ca isi vor retrage semnatura de pe tratatul international, daca tribunalul care judeca disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud nu va da castig de cauza Chinei, informeaza Quartz.

China ridica pretentii asupra aproape intregului teritoriul maritim din sud si a facut tot ce i-a stat in putere pentru a-si consolida prezenta in zona, dovada stand insulele artificiale construite in ultimii doi ani, pe care au inceput sa apara diverse baze militare.

Vietnam, Filipine, Brunei, Thailanda si Indonezia ridica pretentii asupra unor portiuni din Marea Chinei de Sud, unele aflate chiar in zonele ocupate recent de chinezi.

Apele din sudul Chinei sunt tranzitate si de una dintre cele mai importante rute comerciale maritime, volumul de marfa anual care traverseaza aceasta zona fiind apreciat la o valoare de 5.000 de miliarde de dolari.

Slabiciunea SUA

Militarizarea apelor internationale de catre China a generat reactii din partea Statelor Unite, care au trimis doua portavioane din Flota Pacificului sa patruleze regiunea, ca raspuns la apelurile facute de aliatii din regiune, in special de catre Filipine.

Insa Washingtonul are o vulnerabilitate de netagaduit atunci cand vine vorba de conventia UNCLOS, pentru ca americanii nu au semnat tratatul international, desi acesta este in vigoare de peste 20 de ani.

O decizie a instantelor internationale privind disputa teritoriala dintre Filipine si China ar putea fi data in cursul acestei luni, iar expertii in materie de drept international se asteapta ca aceasta sa favorizeze punctul de vedere al Manilei.

Vietnam, Indonezia si Filipine au reclamat faptul ca pretentiile teritoriale exprimate de China inca din 2009, prin intermediul unei harti remise tribunalelor ONU, incalca normele UNCLOS care stabilesc existenta Zonelor Economice Exclusive, care pot fi exploatate de catre un stat pana in limita a 200 de mile marine departare de tarm.

Harta depusa de Beijing la ONU se suprapune peste aceste zone, iar oficialii chinezi reclama si dreptul de a exploata resursele submarine.

Secretarul Apararii Ashton Carter a incercat sa forteze nota, declarand in cadrul unui summit recent: "SUA vad in viitoarea decizie a Curtii de Arbitraj ONU o buna oportunitate pentru China si statele din regiune sa asigure un viitor ferm, in scopul de a reinnoi legaturile diplomatice si de a calma tensiunile existente".

Pozitia sa pare usor ipocrita insa, daca este sa tinem cont ca, in ciuda eforturilor facute de administratiile George W. Bush si Obama, Senatul american a votat impotriva ratificarii tratatului international de fiecare data.

In acest context, o retragere a Chinei de pe lista semnatarilor conventiei UNCLOS ar destabiliza si mai mult regiunea Asiei de Sud-Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dispute teritoriale China, #tensiuni China SUA, #insule Marea Chinei de Sud, #drept maritim, #tratate ONU , #China