China a majorat nivelul rezervelor minime bancare ca sa stabilizeze cresterea economica

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 16:18
1273 citiri
China a majorat nivelul rezervelor minime bancare ca sa stabilizeze cresterea economica

China a majorat ponderea depozitelor pe care bancile trebuie sa le constituie sub forma de rezerve, pentru a stabiliza economia cu cel mai intens ritm de crestere din lume, in contextul in care cresterea creditarii risca sa alimenteze inflatia si sa creeze bule ale activelor, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Rata rezervelor minime obligatorii ar urma, astfel, sa creasca cu 0,5 puncte procentuale de la 18 ianuarie, potrivit anuntului bancii centrale.

Nivelul actual este de 15,5% pentru bancile mari si de 13,5% pentru bancile mai mici.

Creditorii chinezi au acordat credite record, de 9.210 miliarde yuani (1.300 miliarde dolari) in primele 11 luni din 2009, sustinand revenirea economiei, dupa ce criza financiara a redus exporturile.

Cresterea creditelor s-a accentuat saptamana trecuta, iar exporturile au avansat in decembrie pentru prima oara in ultimele 14 luni.

Oficialii "isi urmeaza angajamentul de a ghida creditarea astfel incat sa evite accelerarea inflatiei si sa evite scumpirea accentuata a activelor", a declarat Jing Ulrich, din cadrul JPMorgan Chase & Co.

Majorarea, prima efectuata dupa iunie 2008, exclude cooperativele rurale, pentru a sustine productia agricola, a mai precizat banca centrala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, # rezerve, # bancare, # crestere, # economica , #China