Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China, a doua mare economie a lumii?

China, a doua mare economie a lumii?

China ar putea deveni a doua mare economie a lumii pana in 2011, depasind Japonia dupa 30 de ani de reforme si consolidand puterea regimului de la Beijing pe plan intern si influenta sa pe plan extern, anticipeaza analistii.

Autoritatile chineze urmeaza sa prezinte saptamana viitoare datele privind evolutia Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al treilea. Economistii anticipeaza o crestere economica de 9,5% fata de perioada similara a anului trecut, recuperand teren fata de Japonia, care ar putea inregistra un avans mai mic de 1% in aceeasi perioada.

Astfel, in baza trendului deja stabilit in contextul crizei globale, China ar putea detrona Japonia de pe pozitia de cea de-a doua mare economie a lumii si cea mai mare din Asia, ocupat in ultimii 40 de ani. "Din moment ce economiile Chinei si Japoniei sunt deja similare ca anvergura, schimbarea clasamentului nu va avea vreo consecinta reala", a declarat pentru AFP analistul IHS Global Insight Todd Lee.

Totusi, in opinia lui Lee, cresterea economica rapida confera Chinei mai multa "greutate" pe scena globala si asigura Partidului Comunist sprijinul intern de care are nevoie pentru a ramane la putere.

Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei s-a plasat anul trecut la 4.300 miliarde de dolari, fata de 4.900 miliarde in Japonia, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Cea mai mare economie a lumii este cea a Statelor Unite, cu un PIB de 14.200 miliarde de dolari in 2008. Economistul-sef al CLSA Asia-Pacific Markets, Eric Fishwick, vede cresterea anverugrii Chinei pe scena globala drept "o chestiune matematica".

"Evident ca se va intampla, ca rezultat al cresterii rapide a Chinei si stagnarii relative a Japoniei", a aratat el. Yenul joaca si el un rol important in stabilirea raportului de anvergura dintre cele doua economii, considera analistii.

Moneda nipona este considerata in mod traditional o investitie sigura in vremuri de criza si s-a apreciat semnificativ in consecinta fata de dolarul american in ultimii doi ani, lovind atat incasarile repatriate ale exportatorilor, dar si competitivitatea produselor japoneze. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1219 ori
Citeste mai multe desprechina economie japonia yen