Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

China a detronat SUA si este lider global dupa schimburile comerciale

China a detronat SUA si este lider global dupa schimburile comerciale


China a depasit in 2012 SUA, devenind lider la nivel global dupa schimburile comerciale.

Exporturile si importurile SUA au totalizat anul trecut 3.820 miliarde de dolari, a anuntat recent Departamentul Comertului de la Washington. Administratia vamilor din China a informat in ianuarie ca tara a inregistrat in 2012 schimburi comerciale in valoare de 3.870 de miliarde de dolari. China a avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Ascensiunea comerciala a Chinei ofera celei mai mari economii asiatice o influenta tot mai mare. Procesul ameninta cu perturbarea unor blocuri comerciale regionale, pe masura ce China devine cel mai important parterner comercial pentru tari intre care Germania. Cea mai mare economie din Europa va exporta de doua ori mai mult in China decat in Franta, afirma Jim O'Neill, presedinte al diviziei de administrare de active la Goldman Sachs.

In pofida datelor privind comertul, economia americana este inca de peste doua ori mai mare decat cea a Chinei, arata datele Bancii Mondiale din 2011. PIB al SUA s-a situat in anul respectiv la 15.000 de miliarde de dolari, iar cel al Chinei la 7.300 de miliarde de dolari.

SUA au devenit cea mai mare forta comerciala dupa Al Doilea Razboi Mondial, perioada in care au condus crearea unei noi arhitecturi financiare si comerciale la nivel global, iar Marea Britanie a inceput sa-si dezmembreze imperiul colonial. China a inceput sa se concentreze pe comert si investitii straine dupa decenii de izolare. Cresterea economica a avut o medie de 9,9% pe an intre 1978 si 2012.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1779 ori