Cererea de petrol din tarile vestice va inregistra cea mai mare scadere din ultimii 25 de ani

Luni, 18 August 2008, ora 09:55
1559 citiri
Cererea de petrol din tarile vestice va inregistra cea mai mare scadere din ultimii 25 de ani

Cererea de petrol din tarile vestice va inregistra cea mai mare scadere din ultimii 25 de ani, pe fondul accentuarii incetinirii economiei globale si a reactiei consumatorilor la preturile ridicate, potrivit publicatiei Times Online. Cererea tarilor care fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) se situeaza la o medie de 48,6 milioane de barili pe zi in acest an, in scadere cu 1,3 la suta sau cu 620.000 de barili, de la 49,2 milioane in 2007, a anuntat Agentia Internationala de Energie.


Cea mai mare scadere a cererii de petrol a OECD a avut loc in 1983, cand aceasta s-a redus cu 684.000 de barili pe zi, in anii ce au precedat revolutia iraniana.


Potrivit reprezentantului Dresdner Kleinwort, Gareth Lewis-Davies, preturile ridicate au determinat schimbari in comportamentul consumatorilor, in special al celor din tarile membre OECD. Populatia a utilizat combustibil in cantitati mai reduse si a consumat mai putina benzina pentru masini.


Departamentul Transporturi al SUA a anuntat, in aceasta saptamana, ca americanii au condus cu 4,7 la suta mile mai putin in iunie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta a reprezentat cea de a opta scadere lunara consecutiva.


Gareth Lewis-Davies a adaugat ca scaderea severa a cererii de petrol a tarilor vestice este factorul principal care a dus la scaderea rapida a preturilor. Acestea au coborat cu aproape 22 la suta de la atingerea nivelului maxim de 147 dolari barilul, din 11 iulie. Sambata, pretul unui baril de titei era de aproximativ 115 dolari.


Scaderea cererii de petrol din vest a fost declansata, in mare parte, si de tarile aflate in curs de dezvoltare, precum China, in care petrolul este inca subventionat.


La nivel global, consumul de petrol va creste, potrivit estimarilor, la 760.000 de barili pe zi, la o medie anuala de 86.6 milioane de barili, aceasta fiind cea mai scazuta rata de crestere in plan mondial din 2002.