Cat de dispusa este China sa salveze zona euro?

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:48
2475 citiri
Cat de dispusa este China sa salveze zona euro?

Implicarea Chinei in salvarea zonei euro pare a fi, pe zi ce trece, din ce in ce mai reala, potrivit rapoartelor din ultima vreme.

Primele zvonuri indicau o contributie de 50-100 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Guvernului chinez, in colaborare cu FMI.

O sursa anonima, "familiarizata cu gandirea conducerii chineze" a declarat pentru Financial Times ca administratia chineza ar fi dispusa sa aloce aceasta suma pentru finantarea Fondului European de Stabilitate Financiare.

In timp ce multi europeni sunt inca sceptici cu privire la ajutorul pe care China l-ar putea oferi, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a purtat o discutie telefonica cu premirul chinez, Hu Jintao, in urma careia a rezultat faptul ca statul chinez se va implica serios in planul de salvare al zonei euro.

Nicolas Sarkozy si Hu au acceptat "sa coopereze indeaproape pentru a se asigura ca G20 poate aduce o contributie decisiva in a asigurarea unei cresteri economice, dar si stabilitatea la nivel mondial".

Premierul chinez, Wen Jiabao, si-a aratat dorinta de a ajuta Uniunea Europeana intrucat turbulentele financiare de pe pietele euro ar putea afecta cererea de pe piata Chinei.

O astfel de mutare ar putea fi importanta pentru chinezi care, in cazul unei crize prelungite in zona euro, ar asista la consecinte negative asupra comertului.

Potrivit analistilor internationali, daca statul chinez se va implica cu adevarat in acest plan de salvare, China ar putea "forta mana" SUA, care si-a exprimat deja nemultumirea cu privire la implicarea actuala a FMI in aceasta criza a datoriilor suverane europene.

Nu numai ca o contributie monetara sporita a Chinei ar putea deranja SUA, insa statul chinez ar putea obtine anumite promisiuni de la liderii UE, daunatoare pentru omologii lor americani- cum ar fi o acceptare de interventie a monedei chineze.

Oricum, salvarea zonei euro va fi, fara indoiala, subiectul principal la intalnirea liderilor G20 de la inceputul lunii noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan salvare zona euro, #discutie sarkozy china, #ajutor china ue , #China