Cadoul "otravit" al Chinei. Vezi de ce se tem americanii

Vineri, 06 Mai 2011, ora 13:30
2701 citiri
Cadoul "otravit" al Chinei. Vezi de ce se tem americanii

Timp de trei decenii, natiunile bogate au investit sute de miliarde de dolari in China, ajutand-o sa conduca in cele din urma unul dintre cele mai remarcabile boom-uri economice din istorie. Acum, China este pregatita sa intoarca favoarea investitiei. Intrebarea este daca SUA va fi dispusa si capabila sa se alieze cu "dusmanul".

Inarmata cu cele mai mari rezerve valutare, China a inceput sa-si plaseze bogatiile in fiecare colt al lumii: Africa, Australia si chiar Texas, potrivit New York Times.

Potrivit unui studiu, se estimeaza ca in urmatorul deceniu, China ar putea investi 2000 miliarde de dolari in companii, fabrici si proprietati din Occident, bani care ar putea ajuta la revigorarea economiei SUA si a Europei.

Raportul, care urmeaza sa fie lansat intr-o conferinta de presa de la Washington, arata faptul ca intre SUA si China exista o rivalitate foarte mare din cauza perceptiei ca investitiile chineze nu sunt binevenite in America.

In timp ce bancile de pe Wall Street au facut lobby pentru mai multe investitii chineze in SUA, in speranta ca vor avea de castigat si institutiile financiare, Washington-ul ramane precaut, chiar daca administratia Obama spune ca banii din China sunt bineveniti.

Cu toate acestea, potrivit aceluiasi studiu, una din grijile americane este faptul ca societatile chineze, multe dintre ele detinute de catre guvernul comunist, isi vor folosi achizitiile pentru a obtine secrete militare americane.

O alta preocupare este faptul ca societatile chineze vor cumpara companii americane cu operatiuni de productie in SUA si vor transfera productia in China.

China este deja o forta pe pietele financiare mondiale.

De-a lungul anilor a achizitionat participatii minoritare in companii globale precum Rio Tinto, Morgan Stanley si Blackstone Group.

De asemenea, China este un jucator important pe pietele financiare globale si detine aproximativ 1,6 miliarde de dolari in SUA prin obligatiuni de stat, o investitie care ajuta la mentinerea ratelor de dobanda reduse si finanteaza datoria enorma a Americii.

Cu toate aceste avantaje aparente, China este un jucator mic pe piata investitiilor straine importante, care includ achizitionarea de participatii semnificative care sa le dea drept de decizie.

Anul trecut, investitiile straine directe ale Chinei s-au ridicat la aproximativ 59 de miliarde de dolari, in comparatie cu SUA ale carei investitii au fost de 300 de miliarde de dolari.

Obiectivul Beijing de a investi in resurse si tehnologie ar putea creste cifra investitiilor straine directe ale Chinei la 200 de miliarde dolari/an, potrivit unui studiu.

O potentiala problema pe care Beijing-ul ar putea s-o intampine ar fi faptul ca gigantii chinezi nu sunt atat de bine primiti in strainatate, nu numai din cauza faptului ca exercita o influenta economica enorma, ci pentru ca aceste companii mari sunt considerate a fi subventionate de catre stat, prin umare ar lucra in interesul guvernului.

O serie de oferte chineze propuse in SUA au fost blocate de catre autoritatile de reglementare si atacate de politicienii americani, care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca tara comunista ar putea avea acces la tehnologia militara sau ar putea prelua controlul unor resurse naturale valoroase.

Recent, o companie chineza care a incercat sa construiasca o fabrica de otel in Mississippi s-a confruntat cu o opozitie politica apriga.

In urma acestui caz, Beijing-ul a depus plangere impotriva Washington-ului.

Departamentul de Trezorerie a plasat subiectul pe ordinea de zi pentru un dialog la nivel inalt cu oficialii chinezi, urmand sa se desfasoare saptamana viitoare in Washington.

Expertii in politica externa spun ca este mica probabilitatea ca SUA sa atraga investitii chineze in urmatorii ani.

De asemenea, expertii cred ca tara comunista ar putea sa se razbune pe companiile americane care opereaza in China.

Pe de alta parte sunt si analisti care cred ca statul chinez isi merita soarta fiindca majoritatea companiilor chineze nu sunt foarte transparente, iar o mare parte din investitiile din China sunt facute de companiile aflate in proprietatea guvernului.

Prin urmare acestea au acces la finantare de stat, un avantaj neloial fata de alte companii.

Totusi, multi analisti spun ca SUA si China au nevoie una de alta.

China detine capitalul pe care companiile americane il cauta cu disperare, iar SUA are tehnologia si forta de munca de inalta calificare.

#boom economic, #companii americane, #companii chineze, #de ce se tem americanii, #investitii china, #investitii chineze, #investitii chineze in sua, #investitii straine directe, #relatia sua china , #China