Beijingul, sfatuit sa nu cumpere obligatiuni europene

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 11:14
1022 citiri
Beijingul, sfatuit sa nu cumpere obligatiuni europene

China ar trebui sa se abtina de la achizitia de obligatiuni guvernamentale europene si sa-si reduca detinerile in dolari din rezervele valutare, a declarat miercuri Yu Yongding, fost consilier al bancii centrale de la Beijing si influent economist chinez, potrivit Mediafax.

"Nu ar trebui sa cumparam obligatiuni europene si ar trebui sa existe conditii pentru a cumpara", a afirmat Yu, fara a oferi detalii privind conditiile mentionate. Circa un sfert din rezervele valutare de 3.200 miliarde de dolari ale Chinei, cele mai mari din lume, sunt denominate in euro.

Guvernul chinez si-a exprimat in repetate randuri in ultimii doi ani increderea in zona euro, insa nu a dezvaluit sau confirmat pana in prezent vreo masura concreta prin care ar fi dispus sa ajute Europa.

Yu a aratat totodata ca Beijingul ar trebui sa reduca ponderea activelor denominate in dolari in rezervele valutare, deoarece moneda americana va slabi pe termen lung.

El a adaugat ca dolarul s-ar putea intari pe termen scurt, datorita statutului de activ sigur in perioade de volatilitate.

Economistul a aratat ca nu este intelept ca statul sa acumuleze rezerve valutare si sa investeasca in titluri de Trezorerie SUA, deoarece obtine randamente mai mici fata de profiturile incasate de investitorii straini de pe piata locala. Analistii estimeaza ca China si-a diversificat in ultimii ani rezervele valutare, insa cel putin 70% dintre acestea sunt inca denominate in dolari.

Yu a aratat ca guvernul trebuie sa gaseasca masuri prin care sa franeze acumularea de rezerve valutare. El a adaugat ca influxul de dolari in China ar putea continua sa creasca daca SUA va continua sa deruleze o politica monetara super-relaxata. 

#beijing, #china, #obligatiuni europa , #China