Beijingul militarizeaza Marea Chinei de Sud. Americanii, in alerta

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 14:50
5657 citiri
Beijingul militarizeaza Marea Chinei de Sud. Americanii, in alerta
Foto: Wikimedia

Comandantul flotei americane din zona Asia-Pacific, amiralul Harry Harris, trage un semnal de alarma cu privire la intentiile Chinei in estul Asiei.

Amiralul american sustine ca Beijingul s-a lansat intr-o "ampla operatiune de militarizare a Marii Chinei de Sud", ultimele informatii aratand ca armata chineza a desfasurat mai multe echipamente defensive intr-un teritoriu disputat cu mai multe tari vecine, arata IB Times.

Modificari in peisajul operational

La mijlocul lunii februarie, oficiali militari din Taiwan si un post de televiziune american anuntau instalarea unor baterii de rachete antiaeriene pe Insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.

Mai nou, acestora li s-au adaugat cateva instalatii radar montate pe reciful Cuarteron din arhipelagul Spratly, in vreme ce lucrarile pentru noi piste de aterizare continua pe insulele artificiale construite de China in largul marii.

"In opinia mea, aceste actiuni sunt in masura sa schimbe peisajul operational din Marea Chinei de Sud", a afirmat amiralul Harris.

La putin timp dupa ce comandantul fortelor militare americane din Pacific a iesit la rampa cu aceste declaratii, Washingtonul a venit cu informatii suplimentare care arata ca Beijingul a trimis mai multe escadrile de avioane in baza militara de pe Insula Woody.

Joc dublu

Nu este pentru prima oara cand prezenta avioanelor de vanatoare ale Chinei este semnalata pe Insula Woody, dar, in acest moment, oficialii americani vad acest lucru ca pe un element care ridica mai multe intrebari cu privire la intentiile reale ale Beijingului.

"Aceste actiuni destabilizatoare sunt contrare angajamentelor asumate de China si cererii sale catre ceilalti solicitanti de a nu recurge la actiuni care ar putea duce la escaladarea disputelor teritoriale.

De aceea am insistat si noi pe langa toti solicitantii sa opreasca revendicarile, constructia unor obiective in teritoriile disputate si militarizarea zonei din Marea Chinei de Sud", a precizat purtatorul de cuvant al comandamentului american din Pacific, capitanul Darryn Jones.

Marea Chinei de Sud este una dintre principalele rute comerciale din regiunea Asia-Pacific, valoarea marfurilor tranzitate anual pe aici ridicandu-se la 5.000 de miliarde de dolari.

Din punctul de vedere al amiralului Harris, "China incearca sa isi impuna hegemonia in Asia de Est".

Acesta a mentionat ca, desi rachetele DF-21 si DF-26 instalate in Insula Woody ar putea reprezenta o amenintare pentru navele militare americane prezente in zona, fortele de sub comanda sa au abilitatea "de a face ce este de facut in astfel de situatii".

Limbaj diplomatic

Afirmatiile amiralului american au venit exact inainte de intalnirea dintre secretarul de stat John Kerry si ministrul chinez de Externe Wang Yi.

Cei doi au recunoscut ca, desi nu au un punct de vedere comun asupra situatiei din Marea Chinei de Sud, sunt pe punctul de a semna o rezolutie ONU comuna impotriva Coreei de Nord, ca urmnare a testelor nucleare recente derulate de Phenian.

In cadrul conferintei de presa comuna, sefii diplomatiilor de la Beijing si Washington au continuat sa joace un dans de-a soarecele si pisica in jurul subiectului legat de tensiunile din Marea Chinei de Sud.

"Nu exista o problema a libertatii de navigatie in Marea Chinei de Sud, iar China si statele din ASEAN au capacitatea de a mentine stabilitatea in zona", a declarat ministrul Wang.

In mod ironic, 6 state membre ASEAN sunt cele care reclama aceleasi teritorii pe care China le-a ocupat in ultimii ani.

Kerry a tinut sa reaminteasca faptul ca replicile dintre China si Vietnam, aparute in urma disputei asupra arhipelagului Spratly, sunt cele care au dus la escaladarea tensiunilor in zona.

"Incercam sa rupem acest cerc vicios", a afirmat secretarul de stat american.

#teritorii Marea Chinei de Sud, #tensiuni Beijing Washington, #insule artificiale China , #China