Bancile din China, cu un picior in groapa? - WSJ

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 16:08
1609 citiri
Bancile din China, cu un picior in groapa? - WSJ

Investitorii sunt ingrijorati de starea bancilor din China. Acestia se tem, si pe bune motive, adauga Wall Street Journal, ca cererea masiva de credite a fost impulsionata de stat pentru a creste cifrele PIB-ului in ultimii doi ani si jumatate si ca totul va duce la cresterea nivelului de credite neperformante. 

Pe de cealalta parte, bancile spun ca raportul credite/depozite depaseste 65% in sistemul bancar chinez, dovada ca exista suficienti bani pentru a se proteja de viitoarele pierderi.

Insa argumentul nu este unul valid, scrie Wall Street Journal. In primul rand, raportul credite/depozite este un indicator al lichiditatii, nu al solventei.

Un raport mare inseamna ca este posibil ca bancile sa se bazeze prea mult pe acordarea de credite pe termen scurt, in loc sa se gandeasca la intarirea bazei de clienti pe termen lung.

Astfel, risca sa fie prinse fara rezerve de lichiditati pentru a-si satisface creditorii, fiind fortate sa vanda bunuri executate silit, in pierdere.

Solventa unei banci, in fata pierderilor, depinde de nivelul provizioanelor constituite.

Bancile chinezesti se lauda cu o rata de acoperire a creditelor neperformante de 220%, in crestere de la 80% cat era la sfarsitul lui 2008. In teorie, asta ar inseamna ca bancile au pus deoparte de doua ori mai multi bani pentru a-si acoperi pierderile.

Insa in calcularea ratei se tine cont numai de creditele care au fost recunoscute oficial ca fiind neperformante, iar bancile din China nu s-au ingramadit sa raporteze nivelul de imprumuturi neperformante.

Unele estimari arata ca 23% din imprumuturile contractate pentru proiectele de infrastrucura sunt o pierdere sigura.

Alte 50% dintre aceste credite ar putea sa devina neperformante. Daca bancile chinezesti au constituit provizioane potrivite numai pentru aceste pierderi, s-ar inversa castigurile record anuntate pana acum.

Aplicand aceleasi estimari si la celelalte categorii de credite, capitalul bancilor din China este intr-un pericol real, mai scrie Wall Street Journal.

Recomandarea indreptata catre cei care cred ca bancile chinezesti o duc bine este sa se mai gandeasca o data. Statisticile nu spun nimic despre solventa si prea putin despre lichiditate.

"Daca ar fi sa tragem o concluzie, aceasta ar fi ca raportul credite/depozite este un simptom al dezechilibrelor care stau la baza sistemului bancar din China", se mai arata in publicatia americana. 

Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?
Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?
Fermierii care au nevoie să acceseze un credit, pentru a sprijini activitatea din fermă sau pentru implementarea unor proiecte de investiții, pot alege dintre mai multe tipuri de împrumuturi...
Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
Banca digitală Revolut va avea o sucursală în România până la finalul acestui an, deși nu va avea o prezență fizică în țară. Clienții existenți și cei noi vor primi numere de cont...
#banci, #china, #credite, #depozite, #sistem bancar , #China

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul