Bancile americane, "detronate" de sistemul bancar chinez?

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 12:52
2117 citiri
Bancile americane, "detronate" de sistemul bancar chinez?

PricewaterhouseCoopers (PwC) sustine ca sectorul bancar din China ar putea ajunge cel mai mare din lume, dupa active, pana in anul 2030 si ca va depasi sistemul bancar chinez mai repede decat prognozau estimarile, conform Mediafax care citeaza Reuters.

Astfel, bancile occidentale trebuie sa depaseasca mai repede efectele crizei si sa-si consolideze prezenta in est, pentru a beneficia de cresterea din urmatorii ani.

Sistemul bancar din India il va depasi pe cel japonez pana in 2035 si ar putea sa devina chiar mai dezvoltat decat cel din China, odata cu imbatranirea populatiei chineze, se mai arata in raport.

Economistul sef al PwC John Hawksworth a cerut liderilor din sistemul bancar, a caror influenta a fost stirbita de criza financiara globala, sa tina seama de rearanjarea puterii economice in plan global si sa-si revendice o parte din populatia fara acces la servicii bancare din tarile emergente.

"Cu populatii de mult peste un miliard de locuitori in fiecare dintre cele doua tari, accesul la piete precum China si India este de importanta critica pentru crestere", a afirmat el.

Bancile chineze domina topurile globale ca valoare de piata, iar unele institutii de credit au acumulat deja o expunere uriasa pe pietele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din partea populatiilor tinere si tot mai bogate.

Bancile din cele mai mari economii emergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia, supranumite Grupul E7 - au fost relativ izolate de efectele crizei financiare globale care a ingenunchiat multe institutii de credit din occident.

Pe langa efectele crizei, bancile din tarile dezvoltate se confrunta cu inasprirea severa a reglementarilor, guvernele si institutiile de supraveghere fiind hotarate sa controleze mai indeaproape institutiile de credit care au patronat era de crestere economica high-risk care s-a incheiat odata cu falimentul Lehman Brothers.

Regulile tot mai dure contribuie la reducerea creditarii, fenomenul fiind accentuat si de imbatranirea populatiei din tarile bogate.

PwC, care isi bazeaza analiza pe proiectiile privind PIB-ul si evolutia pietelor de credit, noteaza ca expansiunea tarilor E7 depinde de investitii guvernamentale in infrastructura, deschiderea pietelor la competitie, reducerea birocratiei si a deficitelor bugetare si consolidarea edicatiei in zonele rurale.

Compania de consultanta anticipeaza ca activele bancare glboale ar putea creste de patru ori pana in 2050, la circa 300 de mii de miliarde de dolari, iar Produsul Intern Brut total al tarilor E7 va ajunge din urma PIB-ul Grupului G7 (SUA, Japonia, Germana, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada) in urmatorii 20 de ani, si il va depasi cu mult in urmatoarele patru decenii.

Sistemul bancar britanic, pe locul patru in lume dupa active, ar urma sa fie depasit de cel indian in urmatorii 20 de ani si de Brazilia pana in 2050, estimeaza PwC.

Astfel, economiile dezvoltate trebuie sa investeasca masiv in tarile emergente pentru a obtine o mai buna crestere, lucru care se va dovedi insa dificil.

"Tarile E7 nu au nevoie de banii G7, de deciziile sau de consumatorii lor, asa ca economiile dezvoltate vor avea nevoie de argumente solide pentru a convinge noile puteri economice sa invite concurenti straini", conchide studiul PwC.

#sistem bancar, #banci china, #sector bancar china, #banci, #china , #China

Curs valutar

1 EUR = 4.9755 RON

0.0011

1 USD = 4.5603 RON

0.0102
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  3. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  4. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  5. Criza care a afectat fermele românești mai rău decât seceta. Ce efecte produce lipsa personalului calificat din agricultură. „Fermierii vor fi loviți de un tsunami”
  6. A început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Ce au de făcut contribuabilii
  7. Rareş Bogdan, despre managerul TAROM care a vândut slotul orar de Londra: „Un dobitoc”
  8. Cartofii dulci au luat locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor meteo din România
  9. Domeniul-cheie în care România ar putea deveni principalul jucător din sud-estul Europei. ”O să ne asigurăm gradul de autosuficienţă în ţară”
  10. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian