Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala avertizeaza de riscul rezervelor in dolari

Banca Mondiala avertizeaza de riscul rezervelor in dolari
Tarile in curs de dezvoltare, care si-au format rezerve consistente de dolari americani se confrunta acum cu o noua amenintare reprezentate de oscilatiile monedei americane pe pietele valutare, a avertizat Banca Mondiala.In primul sau raport pe anul 2005, World Bank a identificat instabilitatea dolarului ca un risc deosebit pentru tarile a caror economie este in curs de dezvoltare, care se pot lovi de obstacolul volatilitatii pietei si implicit de cresterea dobanzilor.

Chiar si in cazul unui declin constant al dolarului, banca a avertizat ca tarile "dollar-oriented" vor inregistra pierderi semnificative, luand in calcul tendinta din ultimii doi ani si jumatate.


Rezervele de valuta au crescut cu 292 de miliarde de dolari in 2003 si cu inca 378 de miliarde de dolari in 2004.


Continentul asiatic si in special China sunt responsabili pentru cea mai mare pondere din aceasta acumulare, in contextul in care 101 din cele 132 de tari in curs de dezvoltare si-au suplimentat rezervele de valuta.


La finele anului trecut, tarile in curs de dezvoltare detineau circa 1.600 de miliarde de dolari ca rezerve de valuta, Chinei revenindu-i 40% din total.


Sursa: CNN

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 802 ori