Banca centrala a Chinei combate inflatia prin majorarea dobanzii cheie

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 21:57
1302 citiri
Banca centrala a Chinei combate inflatia prin majorarea dobanzii cheie

Banca centrala a Chinei a majorat dobanda de politica monetara pentru a doua oara de la mijlocul lunii octombrie, in incercarea de a tempera cea mai ridicata inflatie din ultimii doi ani, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Rata imprumuturilor pe un an a crescut cu 0,25 puncte procentuale, la 5,81%, iar dobanda la depozitele pe un an a inregistrat acelasi avans, la 2,75%, a anuntat institutia, intr-un comunicat.

Analistii consultati de Bloomberg estimeaza ca pana la finele anului urmator banca va majora dobanda cu un punct procentual.

Guvernul condus de premierul Wen Jiabao incearca sa limiteze avansul preturilor proprietatilor imobiliare si bunurilor de consum. Creditarea si surplusul comercial peste asteptari din noiembrie au introdus noi lichiditati in economie.

"Masura arata cat de hotarat este guvernul sa controleze inflatia. Dobanzile pentru creditele pe termen mediu si lung sunt ajustate de banci la inceputul anului, astfel ca prin majorarea ratei cheie in decembrie efectul va fi mai puternic decat ar fi fost daca se lua decizia in ianuarie", a afirmat Wang Qing, economist la Morgan Stanley Hong Kong.

China a raportat in noiembrie o inflatie de 5,1%, cea mai ridicata din ultimele 28 de luni. De asemenea, exporturile au atins un nivel record de 153,3 miliarde de dolari, iar surplusul comercial a fost de peste 20 de miliarde de dolari pentru a cincea oara in sase luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #centrala, #china, #dobanda, #politica, #monetara , #China