Atentie, economia Chinei "aterizeaza fortat"! Pe cine loveste?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:00
2126 citiri
Atentie, economia Chinei "aterizeaza fortat"! Pe cine loveste?

Economia Chinei incepe sa-si piarda din putere. Intreabarea pe care economistii internationali si-o pun este daca "superstarul economic mondial" isi va incetini treptat cresterea economica sau va cunoaste o prabusire care va zdruncina intreg sistemul economic mondial.

Aceasta frana a economiei este pusa chiar de catre liderii sai politici care doresc sa incetineasca expansiunea rapida pentru a domoli inflatia fara a pune presiune pe piata fortei de munca.

Este o sarcina delicata,de aceea analistii se arata sceptici.

Cresterea exploziva a Chinei ramane in continuare invidia natiunilor dezvoltate, cum ar fi SUA. Statul chinez a crescut mai repede decat orice alta mare economie in trimestrul aprilie-iunie 2011.

Cu toate acestea, analistii se tem ca economia Chinei ar putea suferi o "aterizare fortata", care ar putea dauna economiilor din SuA, Europa dar si din tarile mici care au nevoie de China pentru a cumpara carbune, cupru si alte materii prime.

Aceasta amenintare vine in conditiile in care SUA inca se lupta cu recesiunea din 2007. De asemenea, managerii corporatiilor de risc din SUA si Canada au precizat ca o incetinire in China ar reprezenta una din cele mai mari amenintari la adresa afacerilor.

O aterizare dura nu ar afecta doar exportatorii americani si europeni ci ar putea destabiliza societatea chineza.

Confruntandu-se cu o inflatie ridicata si cu scaderea exporturilor, cresterea economica a Chinei va scadea de la 10,3% in 2010 la 9,55 in 2011 si la 9% in 2012, potrivit FMI, care se asteapta, totodata, la o crestere a economiei globale cu 4% in acest an.

China va reprezenta cel mai probabil aproximativ o treime din cresterea globala in acest an. Exportatorii depind de cererea Chinei pentru materii prime si bunuri de larg consum. Minele din Australia si Chile o aprovizioneaza cu minereu de carbune, cupru si fier, iar General Motors vinde mai multe masini in China decat in oricare alta tara.

"Economia Chinei trebuie sa se extinda cu 8% pe an pentru a tine suficient de multi oameni angajati pentru mentinerea stabilitatii sale sociale si politice", spunea Nouriel Roubini intr-un raport din luna august.

In opinia analistilor internationali, sansele ca o aterizare dura sa aiba loc in economia Chinei sunt de 50%.

Banca Centrala a Chinei a crescut ratele dobanzilor de cinci ori de la mijlocul anului 2010 pentru a incerca sa micsoreze inflatia. Chiar si asa, preturile de consum au crescut cu 6,2% din august 2010 pana in august 2011.

Analistii internationali considera ca autoritatile chineze au o multime de parghii de care pot trage pentru a salva economia, spre deosebire de autoritatile americane.

Guvernul chinez detine multe companii si banci, iar asta controleaza moneda. De asemenea, un yuan mai mic ar face marfurile chineze mai ieftine in strainatate. Washingtonul a acuzat mult timp Beijing-ul ca isi mentine moneda redusa in mod artificial pentru a oferi exportatorilor un avantaj nedrept. Mai mult, in cazul in care economia incetineste mult sub asteptari, politicienii chinezi pot comanda bancilor de stat sa imprumute.

Analistii internationali considera ca autoritatile din China se vor folosi de toate aceste instrumente pentru a mentine cresterea economica pe un trend ascendent in 2012. De asemenea, autoritatile chineze vor sa asigure o tranzitie usoara anul viitor, cand un nou presedinte si prim-ministru vor veni la putere.

Cu toate acestea, analistii nu vad cu ochi buni cresterea economica a Chinei pe viitor. Acestia considera ca dupa 2013, cresterea economica a statului chinez se va scufunda la 5%.

De-a lungul timpului, China nu si-a incurajat consumatorii sa conduca economica cu cheltuielile lor, asa cum fac americanii, in schimb a savurat succesul apasand pedala acceleratiei pe exporturi si investitii in fabrici, drumuri, cai ferate si imobiliare.

Recesiunea din SUA si Europa au inrautatit lucrurile pentru China, iar exporturile au scazut. De aceea, bancile au fost impinse sa imprumute, iar guvernele locale au fost impulsionate sa investeacsa masiv.

Potrivit economistilor, China a pierdut 1400 de miliarde de dolari din 2008 din investitiile care se vor transforma cel mai probabil in datorii neperformante.

O alta problema care s-a abatut asupra Chinei este legata de imbatranirea rapida a populatiei, care se datoreaza in mare parte politicilor de control, care limiteaza familiile la un singur copil.

In acest an, 8,9% din chinezi au fost inregistrati ca persoane cu varste peste 65 de ani, iar analistii estimeaza ca pana in 2012 12,9 % din populatie va avea peste 65 de ani.

De aceea, o incetinire semnificativa a economiei este inevitabila, spun economistii internationali, care previzioneaza o crestere economica de 5-6% pana in 2015-2016.

Totodata, acestia au cerut Chinei sa se bazeze mai mult pe consumatori si mai putin pe exporturi si investitii dubioase.

#crestere economica china, #economie china, #demografie china, #colaps china, #exporturi china , #China