Armata secreta a Chinei: 10.000 de porumbei

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 10:26
5300 citiri
Armata secreta a Chinei: 10.000 de porumbei

In timp ce toata lumea era cu privirea atintita catre dezvelirea primului avion invizibil facut in China, armata chineza era ocupata cu un alt proiect de zbor: umilul porumbel voiajor. 

Potrivit revistei Time, o divizie a Armatei de Eliberare a Poporului a inceput inca de anul trecut dresarea a peste 10 000 de porumbei care vor avea rolul de sustinere a comunicatiilor, in cazul in care tehonologia moderna va deveni inutilizabila in timpul unui eventual razboi.

"Porumbeii militari vor fi folositi in misiuni speciale, mai ales de trupele de la granita", a declarat un expert militar pentru televiziunea centrala chineza.

Pasarile, care pot zbura cu pana la 120 de km/h si pot cara o greutate de pana la 100 de grame, vor fi alocate bazelor de comunicare din regiunea de sud-vest, situate in principal la poalele muntilor Himalaya.

Istoria porumbeilor militari

Ideea nu este una noua. Porumbeii voiajori sunt folositi in China de peste o mie de ani, castigandu-si un loc in armata asiatica in anii '30.

In 1937, un pilot american in rezerva a venit in China pentru a conduce un grup de aviatori sponsorizati de armata SUA, cunoscut sub numele de "Tigrii zburatori".

Scopul lor era sa respinga, din aer, invazia de la sol a japonezilor. Pilotul american a adus cu el cateva sute de porumbei, pe care i-a lasat in China, dupa razboi. Acestia vor forma prima divizie de porumbei militari chinezi.

Totusi, asiaticii nu sunt primii care apeleaza la luptatorii inaripati, in vremuri de restriste.

Sute de porumbei au fost lansati deasupra Normandiei, in "Ziua Z" a debarcarii, pentru a ajuta soldatii britanici sa comunice, in caz ca sistemul de comunicare ar fi fost pus la pamant de armata germana.

Primul porumbel care a reusit sa se intoarca la Londra cu stiri despre succesul invaziei a fost decorat.

Cel mai scump porumbel din lume

In China, pasarile sunt folosite si ca metoda de recreatie. Cursele de porumbei au devenit foarte populare printre apartenentii clasei de mijloc, potrivit Time.

In ianuarie, la o licitatie din Belgia, un chinez a platit 200.000 de dolari pentru un porumbel cu pedigree, stabilind recordul mondial pentru cel mai scump porumbel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#armata, #china, #armata chineza, #porumbei, #avion invizibil , #China